Japanska jätteroboten – nu ska den ut och gå

2020-01-30 08:11  

I full skala blir Gundam 18 meter hög. Elektriska och hydrauliska ställdon ska få den 25 ton tunga roboten att gå.

RX-78-2 Gundam dök upp i en tecknad japansk tv-serie 1979, och sedan dess har jätteroboten varit en kulturikon. Exempelvis har landets krigsmakt med sig en frigolitversion i full skala under sina uppvisningar, och Gundam har förärats en staty i korrekt jätteformat i Tokyo.

Efter det finns det ju bara en logisk väg, nämligen att bygga en robot i full skala som fungerar på riktigt. Nu ska Gundam Factory Yokohama tillverka en 18 meter hög version som kan gå med hjälp av en kombination av elektriska och hydrauliska ställdon, skriver IEEE Spectrum.

Gigantens benrörelser har redan simulerats av JSK Lab vid University of Tokyo. Se den förväntade gångstilen nedan.

I renderingar och på modeller kan man se att roboten får sin parkeringsplats i en docka, där besökare kan klättra upp och betrakta detaljera på nära håll från öppningsbara landgångar. Fabriken i Yokohama har också utvecklat Gundam Carrier, ett system som förflyttar jätten in och ut ur dockan. Roboten får totalt att ha 24 ledade delar, men exakt hur Gundam tar sig fram för egen maskin är ännu oklart.

Den nya anläggningen är specifikt skapad för att visa upp giganten. I illustrationerna befinner sig åskådarna på läktare, på behörigt avstånd. Mycket kan gå fel i och med att Gundams vikt förväntas bli hela 25 ton. Men trots komplexiteten hävdar tillverkaren att roboten ska visas upp för allmänheten redan i oktober i år.

John Edgren

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer