Iranska roboten greppar vattenglas – och borrmaskiner

2020-02-20 16:27  
Här är Surena, Irans mest avancerade robot hittills. Foto: University of Tehran/CAST

Nu har Teherans universitet demonstrerat den senaste versionen av Surena. Roboten, med högst mänskliga dimensioner, har lärt sig flera nya trick.

Den första upplagan presenterades för drygt tio år sedan. Strax därefter följdes den av Surena II som kunde gå och 2015 kom en betydligt mer avancerad version III. Nu har Teherans universitet visat upp Surena IV, och ännu en gång har humanoiden tagit ett rejält kliv framåt. Det rapporterar IEEE Spectrum.

Under fyra år har ett team bestående av fler än 50 forskare vid universitetets Center for Advanced Systems and Technologies (Cast) arbetat med att vässa en rad områden.

En av målsättningarna med Surena IV-projektet var att roboten skulle bli bättre på att interagera med sin omgivning. Nu kan den bland annat härma en människas pose, skriva sitt namn på en whiteboard och ta selfies.

Klarar knuffar från människor

Med en längd på 170 cm och en vikt på 68 kg är dimensionerna högst mänskliga. Surena kan förvisso inte utföra samma typ av akrobatik som Boston Dynamics modeller, men verkar ha en lika god balans som på samma sätt står pall för att bli knuffad på av människor.

Läs mer: Svettiga robothanden löser problemen med överhettning

Teamet i Teheran har specialdesignat små men kraftfulla ställdon, och Surena har fått en mycket bättre rörlighet med 43 så kallade frihetsgrader, det vill säga antal möjliga rörelser (degree of freedom, dof). Det kan jämföras med den första versionen som bara hade åtta dof.

Känsliga händer som kan greppa glas

En stor del av förbättringarna har ägnats åt händerna som är nog känsliga för att greppa ett glas vatten men också kan använda en borrmaskin. Uppgifterna underlättas av att roboten också har blivit mycket bättre på att registrera olika föremål, bland annat tack vare sina stereokameror.

Läs mer: Japanska jätteroboten – nu ska den ut och gå

Även gånghastigheten har förbättrats, från tidigare 0,3 km/h till 0,7 km/h. Trycksensorer på fotsulorna gör att Surena kan röra sig över ojämna underlag. Se roboten demonstreras i klippet nedan.

John Edgren

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer