Hon ska slå världsrekord i handcykling

2015-04-30 11:39  
Liz McTernan tränar för att slå världsrekordet i handcykilig som nu lyder på 34,42 km/h. Foto: Plymouth University

Nu byggs en handdriven cykel som ska slå gällande världsrekord.

Handcykling är en paralympisk gren sedan 2004 och en handikappsport som växer snabbt.

Nu gällande världrekord där cykeln drivs fram med armkraft sattes 1995 och lyder på 34,42 km/h.

Men det har ett gäng konstruktörer vid Plymoth University i Storbritannien bestämt sig för att slå, skriver universitetet.

Och hon som ska göra det är Liz McTernan som är en av de bästa handcyklisterna.

Den automatväxlade cykeln är tillverkad av aluminium och försedd med en styrarnordning som sköts med huvudrörelser så att cyklisten kan lägga all koncentration och kraft på framdrivningen.

Liz McTernan provade en prototyp i oktober 2014 och säger sig nu vara överaskad av hur bra cykeln utvecklats sedan dess.

- Men det är mycket jag måste vänja mig vid som att på bästa sätt styra, bromsa och hitta rätt position , säger hon i pressmedelandet.

Rekordförsöket ska göras i september då det gäller att komma upp i så hög hastighet som möjligt över en sträcka på 200 meter. Tills dess ska konstruktörerna även tillverka en strömlinjeformad kaross av ett kompositmaterial.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer