Här lyfter framtidsplanet

2012-08-08 09:37  

Nasas bränslesnåla experimentplan X-48C har gjort sin första flygtur.

Boeing och Nasa har under flera år funderat på hur framtidens plan ska konstrueras. De viktigaste utgångpunkterna har varit att planet ska vara tyst och bränslesnålt.

I projektet X-48 har man fastnat för en design som kallas Blended Wing Body där kroppen har formen av en vinge.

Första varianten som skissades med beteckningen X-48A lämnade aldrig ritbordet. Men X-48B med tre motorer byggdes som en fjärrstyrd modell som mätte 6,4 meter mellan vingspetsarna. Det premiärflög 2007 och har efter det varit i luften 91 gånger.

Nu har Boeing och Nasa premiärflugit efterföljaren X-48C som startade från Edwards Air Force Base i Kalifornien 7 augusti.

Den har fått en lite annorlunda form än modell B och har bara två motorer. Den nio minuter långa flygturen var enligt Cnet ”framgångsrik”.

Utvecklarna av planet sägs nu vara övertygade om att ett framtida fullskaleplan byggt på vingkonceptet kan spara 30 procent bränsle jämfört med dagens konventionella plan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer