Här är världens minsta pacemaker

2013-12-16 14:26  
Pacemakern förs in i hjärtat via en kateter i lårbensvenen. Foto: Medtronic

En ny miniatyriserad pacemaker kan placeras i hjärtat helt utan något kirurgiskt ingrepp.

Världens första pacemaker som opererades in i en människa var en svensk konstruktion som tillverkades av ingenjören Rune Elmqvist 1958.

Årligen beräknas flera hundra tusen människor få en pacemaker inopererad vilket kan öka deras livskvalitet högst väsentligt.

Ingreppet görs av en läkare som snittar upp huden och placerar pacemakern i en ficka under huden och fäster två elektroder i hjärtat. Ett rutiningrepp som tar mindre än en timme och görs med lokalbedövning.

Men nu har det amerikanska företaget Medtronic utvecklat pacemakern Micra Transcatheter Pacing System, TPS, som sägs vara den minsta i världen, enligt ett pressmeddelande. Den är bara 24 mm lång och har en volym som är en tiondel av en konventionell pacemaker och kan placeras direkt i hjärtat utan operation då den förs in via en kateter i lårbensvenen. Dessutom krävs inga elektroder då pacemakerns har två pinnar som överför de elektriska impulserna direkt till hjärtat. Första implantationen av den nya pacemakern i en människa gjordes nyligen på Linz allmänna sjukhus i Österrike, skriver Medtronic.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/uJRdQUTHs_Y?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer