Hans Apple Watch blev en livräddare

2019-02-06 10:29  

Den 67-årige norrmannen föll i badrummet på natten. Hans Apple Watch larmade automatiskt räddningstjänsten. Dottern tror att klockan räddade pappans liv.

Toralv Østvang gick troligen till badrummet på natten och svimmade. Han ådrog sig flera ansiktsfrakturer i fallet, rapporterar NRK. Polisen hittade honom blodig och medvetslös på golvet i badrummet.

– Det kunde ha gått så mycket värre. Hela förmiddagen har vi frågat oss ”vad hade hänt om han inte hade haft på sig sin smarta klocka?” Han hade inte med mobiltelefonen till badrummet. Det är helt otroligt att han fick så snabb hjälp från det att larmet gick tills polisen hittade honom. Det var ett allvarligt fall, kanske räddade klockan livet på honom, säger dottern till NRK.

Apple Watch serie 4 har en funktion som kan detektera fall. Om klockan upptäcker ett möjligt fall frågar den om du är okej. Får den inget svar på en minut kontaktar den automatiskt räddningstjänsten.

Automatiskt aktiverad för användare över 65

Men Toralv Østvang är inte den första personen som ska ha räddats av en Appleklocka. I oktober berättade Aftonbladet att klockan larmade räddningstjänsten när Gustavo Rodriguez fick ryggskott när han lagade mat.

Smärtan fick honom att ramla ihop på golvet. Då plingade hans klocka till och frågade om han ville ringa 112. En kvart senare var ambulansen på plats.

Enligt 9to5Mac är falldetektionen automatiskt aktiverad i Apple Watch serie 4 för användare som är 65 eller äldre. Yngre användare kan aktivera funktionen via en app. Men Apple varnar för att vissa aktiviteter kan misstas för fall hos mer aktiva användare.

"När du halkar åker armarna uppåt"

Funktionen med falldetektion lanserades i Appleklockornas serie 4 i höstas, när de också förseddes med EKG-mätning. En accelerometer och ett gyroskop mäter handledens rörelser för att avgöra när ett hårt fall inträffar.

En stor mängd data och analyser krävs för att identifiera ett fall, enligt Apple. ”Vid fall upprepas ett rörelsemönster. När du snubblar åker armarna framåt, men när du halkar åker armarna uppåt,” uppger Apple enligt Shortlist.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om Apple Watch 4:s EKG-mätning.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer