Han hackade en Tesla för att utvinna bitcoins

2017-12-01 11:07  
I Facebook-gruppen "TESLA Owners Worldwide" delade bitcoin-minern sitt tilltag.

Att utvinna bitcoins kan bli en dyr historia, eftersom det kräver stora mängder el. En utvinnare hackade därför sin Tesla för att komma runt problemet.

Att ta fram kryptovalutan bitcoin brukar man kalla för ”mining”, det kan liknas vid ett gruvarbete, därav namnet. Båda kräver kraft från en maskin. I en riktig gruva arbetar maskinen för att utvinna råvaran ur ett berg. Datamaskinen, som utvinner till exempel bitcoins, arbetar i ett ”digitalt berg”. Massan i det digitala berget är avancerad matematik där det digitala guldet kan utvinnas.

Väljer man att sysselsätta sig med det här ska man vara beredd på att det kräver stora mängder energi och elräkningen kommer förmodligen att dra iväg. Vi har tidigare till exempel skrivit om att utvinna bitcoins drar mer energi än flera små länder världen över.

Men en ”miner” verkar ha hittat ett sätt att hålla sin digitala gruva rullande, till ett lägre pris, åtminstone i förlängningen. Nämligen genom att hacka sin Tesla S och fått den att göra bitcoin-utvinningen åt honom, skriver Electrek.

Läs mer:

Läs mer: Holthausen Group hackade en Tesla – fick den att drivas av vätgas

Men en Tesla måste väl laddas tänker du? Självklart. Men med fri tillgång till Teslas nätverk av superladdare så står han inte själv för kostnaden. Det innebär att kostnaderna ligger i att få ihop själva gruvriggen, samt att han vid ett tidigare skede har köpt en Tesla. Exakt hur han burit sig åt för att få Teslan att ge ström till gruvsystemet framgår däremot inte.

Snillrikt kan tyckas, men det finns både tekniska och etiska problem med det här. Rent tekniskt så kommer batteriet förmodningen att brytas ned snabbare, eftersom batteripacket är optimerat för att hålla ett fordon rullandes, som då och då vilar. Det etiska dilemmat är att superladdare inte är avsedda för den här typen av aktiviteter.

Viktor Krylmark

Mer om: Tesla Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer