Grilla med ficklampan

2012-11-26 12:37  
Sex ficklampor med ett sammanlagt ljusflöde på 25 000 lumen grillade en kalkon på 2,5 timmar. Foto: Kipkay

Med några ficklampor kan man tillaga en kalkon.

Förra veckan firades Thanksgiving. Den amerikanska högtiden då kalkon är paradrätten. Helst tillagad på ett personligt och innovativt sätt.

I en video på Youtube presenteras en av de mer udda metoderna. Där grillas en kalkon med sex ficklampor.

Tyvärr funkar det inte med ficklamporna man köper på macken för några tior. Här används ficklampan The Torch som enligt tillverkaren Wicked Lasers är världens starkaste med sitt ljusflöde på 4 100 lumen. Det är ungefär tio gånger mer än vad en glödlampa på 40 W presterar.

På lampans webbplats sägs att The Torch som kostar 200 dollar kan sätta fyr på papper, tillaga ägg och användas för lättare grilling. Men då handlar det om en enda lampa. Vid kalkontillagningen användes alltså sex stycken.

Informationen om videon, från sajten Kipkay, är knapphändig men man får intryck av att grillningen tog ungefär 2,5 timmar och att kalkonköttet hettades upp till motsvarande 80 grader Celsius.

Om videon är fejkad eller inte är svårt att veta. Men en sak är lite lurigt. Enligt Wicked Lasers lyser The Torch bara upp till tio minuter på en batteriuppladdning. Och i videon finns inget som tyder på att lamporna har någon extern strömförsörjning. Så videoproducenten bör ha bytt batterier eller lampor upp till 20 gånger innan kalkonen var i ätbart skick. Vilket naturligtvis är fullt möjligt.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/goWuvXz1qC4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer