Göran Gustafssonpriset 2003

2003-04-08 23:00  
Göran Gustafssonpristagarna för år 2003: Patrik Rorsman medicin, Mikael Oliveberg, kemi, Thomas Nyström, molekylärbiologi, Sergej Merkulov, matematik och Fredrik Laurell, fysik. Vi gratulerar.
Foto Kaianders Sempler1919
föddes Göran Gustafsson, en i en barnaskara om 13 syskon, i en liten by utanför Gällivare. Efter den sexåriga folkskolan började han som skogsarbetare, men utbildades sig senare till lokförare. Göran hade emellertid näsa för affärer. Han startade en skoaffär, och gick sedan över till fastighetsbranschen. 1956 lät han bygga ett affärshus i Piteå, och fortsatte sedan med centrumexploateringar i Norr- och Västerbotten. 1970 hade han skaffat sig en rad fastigheter i Stockholm och Uppsala som han klokt nog sålde i slutet av 1980-talet, strax innan bank- och fastighetskrisen. Pengarna las i Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning.

4 600 000
kronor vardera får varje år fem pristagare inom områdena matematik, kemi, fysik, molekylärbiologi och medicin.

100 000
kronor får spenderas för personligt bruk. Resten öronmärks för forskning, vilket gör pristagarna oberoende av anslag under tre år.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer