Gör om cykeln till en elhoj

2013-07-30 15:13  
Rubbee monteras snabbt på en vanlig cykel och förvandlar den till en elmoppe. Foto: Rubbee

Med en elmotor som snabbt monteras över bakhjulet slipper man trampa sin cykel.

1 juli 1952 kom lagen som föreskrev att cykel med hjälpmotor inte krävde körkort. Då föddes mopeden i Sverige.

Till en början var det vanligt att man hängde en tvåtaktsmotor över fram- eller bakhjulet där en trissa drev respektive hjul med friktionsdrift direkt mot däcket.

Nu finns en liknande motor. Skillnaden är att den har eldrift. Med fullt laddade batterier blir körsträckan 25 km och toppfarten 25 km/h, enligt motorns webbplats.

Motorn som döpts till Rubbee monteras snabbt på sadelstolpen över bakhjulet där ett hjul överför kraften via däcket. När man cyklat klart är det bara att lossa motorn och ta med den hem.

Det inbyggda 14,4 V batteriet som laddas på två timmar är på 20 Ah och motorns toppeffekt är 800 W.

Det brittiska företaget som utvecklat motorn samlar nu in kapital via Kickstarter och ska börja serietillverka motorn om de lyckas få in motsvarande 630 000 kronor fram till 16 augusti. När detta skrivs är ungefär 70 procent av de pengarna säkrade.

Om tillverkningen kommer igång blir det planerade försäljningspriset omkring motsvarande 8 900 kronor.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/69878556" width="468" height="264" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer