Gör egna 3D-animationer

2009-01-30 11:47  

Nu kan du enkelt producera egna 3d-animationer med både tal och musik. <br></br>Med en ny webbtjänst kan man på nolltid bli sin egen filmmakare och ladda upp videon till Youtube.

Xtranormal från det kanadensiska företaget med samma namn är en av de roligaste webbtjänster jag hittat på länge.

På ett enkelt och underhållande sätt kan man skapa egna 3d-animationer nästan i proffsklass.

”Vårt syfte är att föra ut filmskapandet till folket. Alla tittar på film och vi tror att alla kan göra film”, skriver företaget på sin webbplats.

Normalt sett är det ett både tidsödande och svårt projekt att skapa en 3d-animation. Men med verktygen som Xtranormal erbjuder blir det enkelt.

Syntetiskt tal

För att det verkligen ska bli en tjänst som även barn kan använda bygger animationerna på användandet av färdiga miljöer och ”skådespelare”.

Men det finns massor att välja på, allt ifrån lyxiga kontorsmiljöer till tennisbanor, gatuscener och olika landskap.

Även karaktärerna som ska befolka dessa finns i ett rikt urval.

En detalj som verkligen lyfter animationerna är att figurerna talar. Man skriver bara in sin dialog så omvandlas den till syntetiskt tal som låter riktigt bra.

”Kan du skriva kan du göra film” är Xtranormals slogan.

Det finns också flera språk att välja bland. Tyvärr inte svenska. Men om man väljer den tyska mansrösten så kan det låta ganska svenskt om man skriver in sin text fonetiskt.

När scen och skådisar är valda och dialogen är formulerad är det dags att regissera. Då drar man in en kamerasymbol i manuskriptet och väljer lämplig vinkel. När som helst kan en ny kameravinkel väljas vilket kan ge ett bra flyt i scenväxlingarna.

Karaktärerna kan även enkelt programmeras så de utför olika gester och visar ansiktsuttryck.

Musik och ljudeffekter

Var som helst kan även olika ljudeffekter läggas in vid sidan av de bakgrundsljud och musik som valts.

Sedan är det bara att trycka på ”Action”, luta sig tillbaka i regissörsstolen och vänta några minuter på att Xtranormal processar manuset till en färdig film.

Den kan sedan antingen sparas på webbplatsen eller skickas direkt till Facebook, Myspace eller Youtube för dem som vill visa världen sin film.

Filmskapandet är idag gratis men det finns klara antydningar om att det kan bli en betaltjänst.

Om du knåpar ihop en egen animationsvideo, helst med lite teknikkänsla, lägg då upp den på Youtube och skriv in länken i kommentarsfältet till denna artikel så vi alla kan få njuta av filmen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer