Populärteknik

Först i luften

Den fladdermusliknande flygmaskinen ”Avion III” från 1897 kan beskådas i trapphallen i Musée des Arts et Métiers i Paris. Foto Kaianders Sempler
Abbas ibn-Firnas i full karriär år 852.
Uppstigning med charlière, vätgasballong.
Clément Adèr, 1841–1925. Lågflygande fransk luftpionjär.
Clément Adèrs skiss till den ångdrivna flygmaskinen ”Eole”.
Den fladdermusliknande flygmaskinen ”Avion III” från 1897 kan beskådas i trapphallen i Musée des Arts et Métiers i Paris. Foto Kaianders Sempler
Avion III på Exposition Universelle de Paris 1899.
Airbus-fabriken i Toulouse. Teckning Kaianders Sempler

I större delen av världen tror man fortfarande att det var Orville och Wilbur Wright som var först i luften. I Frankrike vet man lyckligtvis bättre. Den som först flög var givetvis fransman.

Publicerad

Var och en som läst sina antika grekiska sagor vet att ingenjören Daidalos och hans son Ikaros flög redan tretusen år före bröderna Wright.

Det berättas att Daidalos och Ikaros hade fängslats av kung Minos på Kreta. De placerades på en bergstopp varifrån det inte gick att ta sig ner, och tanken var att de skulle försmäkta där och bli uppätna av örnarna som häckade på klipporna. Men den fiffige Daidalos fann på råd. Med hjälp av bivax fäste han fågelfjädrar på armar och ben, varefter far och son begav sig ut på historiens första flygtur. Tyvärr flög Ikaros i sitt ungdomliga övermod alltför nära solen. Vaxet smälte, och han störtade i havet i närheten av ön Patmos. Denna del av Egeiska havet kallas därför vanligtvis Ikariska havet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här