Flugornas äcklighet har underskattats

2017-11-30 07:03  
Flugor är en fristad för bakterier, enligt en ny studie. Foto: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Att flugor sprider bakterier har varit känt länge. Men mängden de sprider har underskattats grovt.

Vi känner sedan länge till att flugorna brukar festa bland avföring i kohagen eller bland sopor. Med andra ord, flugorna är ett rätt ohygieniskt släkte. Men en ny rapport visar att vi kan ha underskattat deras snuskighet.

En studie som publicerats i Nature visar att båda husflugor och spyflugor är en fristad för bakterier. Dessa klänger sig fast på deras vingar och ben – som bär på hundratals bakterier. Vilka sedan stannar kvar där flugorna landar. Oavsett som det är på en yta i ditt kök eller på maten i din picknickkorg.

Många av de här bakterierna kan ha en betydande inverkan på människors hälsa.

Läs mer:

Läs mer: Den var världens största fågel – och den åt hästar

– Benen och vingarna visar den högsta mikrobiella mångfalden på hela flygkroppen, vilket tyder på att bakterier använder flugorna som luftburna pendlarfarkoster, säger Stephan Schuster, en av studiens författare.

Bakterier kan överleva sin resa. De växer sedan och sprider sig på en ny yta. Faktum är att studien visar att varje steg av de hundratals som en fluga tar lämnar efter sig en liten bakteriekoloni – förutsatt att den nya ytan stöder en bakteriell tillväxt, hävdar forskarna.

Forskargruppen samlade mikroorganismer från 116 husflugor och spyflugor från tre olika kontinenter för att bygga upp en bild av mångfalden av mikroorganismer som lever på de surrande insekterna. Till och med forskarna själva blev förvånade över vad de fann. Totalt sett hade flugorna över 600 olika typer av bakterier på sig. Extra intressant tyckte de det var att flugorna från häststall som testades hade ett lägre antal bakterier på sina kroppar jämfört med de som togs från stadsmiljöer.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer