Filma bilåkning som proffsen

2012-11-20 12:47  
En svängarm med en tyngd vrider kameran med hjälp av centrifugalkraften. Foto: Vectormount

Ett svängande stativ för sportkameran ger mycket bättre flyt när man filmar från bilen.

Den lilla sportkameran Gopro monterad på en bil kan ge häftiga videor. Men det är något som fattas. Filmen visar inte riktigt det som föraren ser. En kurvtagning blir exempelvis lite för statisk då kameran är riktad rakt fram medan föraren vrider huvudet och följer kurvan med blicken.

Proffsfotografer har specialutrustning för att filma ur förarens synvinkel men nu erbjuds tekniken även till amatörer. Det är ett specialstativ för Goprokameran som sätts fast med sugproppar och är försett med ett kamerafäste som med hjälp av centrifugalkraften roterar dynamiskt. När föraren svänger och vrider huvudet i kurvriktningen följer kameran med på ungefär samma sätt vilket ger en mjukare och mer dynamisk video.

Stativet heter Vectormount och kostar i USA omkring motsvarande 1 700 kronor. På Vimeo finns en video där det som filmats med ett konventionellt kamerafäste är inklippt i videon som filmats med Vectormount.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer