Fann han de vises sten?

2011-10-04 23:00  

Det sägs att Nicolas Flamel var en äkta alkemist och tjänade en förmögenhet på att förvandla oädla metaller till guld. Men kanske var han i själva verket bara en habil tomtjobbare.

I den första boken om trollkarlslärlingen Harry Potter berättas om en berömd alkemist vid namn Nicolas Flamel. Denne påstås vara den enda nu levande person som känner hemligheten med de vises sten – det underbara ämne med vilket man kan förvandla oädla metaller till skinande guld, och som till råga på allt ger evigt liv.

Nu var detta inte något som författarinnan J K Rowling rätt och slätt hittat på, hon grundar sig faktiskt på en historisk person vid namn Nicolas Flamel, född 1330 och död 1418 i Paris. Enligt uppgifter i stadens arkiv sysslade han med fastighetsaffärer och blev med tiden mycket förmögen. Eftersom han inte hade några barn donerade han stora mängder pengar till kyrkor och sjukhus.

1407 lät han bygga det hus som idag räknas som Paris allra äldsta. Det ligger på Rue Montmorency nummer 51, alldeles bakom Centre Pompidou mitt i stan. Huset kallas Maison Nicolas Flamel, och inhyser en utmärkt restaurang med samma namn.

Det är inte många restauranger som kan ståta med att ha en medeltida filantropisk tomtjobbare som skyddspatron. I synnerhet inte en så mytisk sådan som Flamel. Så här berättar nämligen sägnen:

Nicolas Flamel hade tillsammans med sin hustru Pernelle ett litet antikvariat i Paris där de köpte och sålde gamla manuskript och böcker. En dag dök en underlig man upp i den lilla butiken och bjöd ut ett uråldrigt manu­skript på hebreiska. Enligt försättsbladet var det skrivet av någon som kallade sig juden Abraham. Nicolas kunde inte läsa texten, men han kände igen en rad mystiska alkemistiska tecken på sidorna. Han insåg att han hade en raritet i sin hand, köpte manuskriptet och tillbringade sedan alla lediga stunder med att försöka tyda texten.

Problemet var att han inte kunde hebreiska och inte hade någon att fråga. Vid den här tiden hade nämligen alla judar drivits ut ur Frankrike i blodiga pogromer. Därför beslöt sig Nicolas för att resa till det moriska Spanien, där det fanns en judisk koloni. För att ingen skulle förstå vad han hade i sinnet påstod han att han skulle göra en pilgrimsfärd till Santiago de Compostela längst ut på Iberiska halvöns nordvästra hörn. Gömda i bagaget hade han kopior av några av manuskriptbladen.

I Leon i norra Spanien träffade han en judisk gentleman vid namn maestro Canches, som kunde tyda texten åt honom. Canches förklarade att manuskriptet berättade hur man tillredde ett underbart ämne som förvandlade oädla metaller till guld, och att man med dess hjälp kunde skapa så starka läkemedel att man fick evigt liv.

Det sägs att Nicolas verkligen lyckades tillverka det mystiska ämne som brukar kallas ”de vises sten”. Tre gånger, berättar historien, framställde Nicolas Flamel guld med hjälp av de vises sten. Pengarna han fick när han sålde guldet donerade han till välgörande ändamål.

1417 dog Flamels hustru Pernelle, och enligt arkiven gick han själv bort året därpå. Nu uppstod ett rykte att Flamel lyckats göra guld, och en mängd lycksökare försökte komma över manuskriptet och det magiska pulvret. Det sägs att hans hus plundrades ett flertal gånger och till sist öppnades också hans grav. Enligt sägnen fann man då kistan tom.

En extra pendang till historien hävdar att man långt senare, på kardinal Richelieus tid på 1600-talet, under mycket hysch-hysch återupptog letandet i Flamels hus, och att man faktiskt fann en del av det magiska pulvret. Inte mycket, men tillräckligt för att kardinalen skulle kunna göra Frankrike till stormakt.

Tro’t den som vill.

Nicolas Flamel som actionhjälte

Den makalösa framgången med böckerna om Harry Potter har lockat en rad författare att försöka kopiera konceptet. Mest kända är kanske böckerna om Percy Jackson, där den grekiska mytologins alla gudar och varelser lever mitt ibland oss, man kan åka hiss från Empire State Building upp till Olympen och jorden hotas av den slemme titanen Kronos.

Den senaste i raden av epigoner är irländaren Michael Scott. På kort tid har han skrivit inte mindre än fem fantasyböcker om det unga tvilling­paret Josh och Sophie, som med hjälp av den odödlige alkemisten Nicolas Flamel och hans hustru Pernelle kämpar mot mörkrets makter. Skurkarna som hotar hela mänsklighetens fortbestånd leds här av den likaledes odödlige astrologen och matematikern John Dee, på 1500-talet i hemlig tjänst hos drottning Elizabeth I och känd under kodnamnet agent 007.

Kaianders Sempler

Mer om: Kemiåret Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer