Exegers teknik bakom världens första solcellsdrivna hörlurar

2021-04-15 11:54  
Hörlursmodellen Los Angeles är självladdande tack vare svenska Exegers solcellsteknik. Foto: Urbanista/Pressbild 

Två svenska bolag har gått ihop för att utveckla världens första självladdande hörlurar. Nyckeln är ett solcellsmaterial som kan omvandla både solljus och inomhusljus till elektricitet.

(Uppdaterad)

Stockholmsbaserade Exeger utvecklar färgsensiterade solceller för att omvandla omgivande ljus, både inomhus- och solljus, till elektricitet. Det egna materialet, som bolaget kallar ”Powerfoyle”, har ännu inte nått marknaden. Nu är det på gång.

Tillsammans med hörlurstillverkaren Urbanista lanserar Exeger tidigt i sommar ”Los Angeles”, ett par trådlösa hörlurar i over ear-modell med brusreducering som också kan ladda sig själva. Det ska vara världens första exempel på ett par självladdande, trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering. Och bolagen utlovar dessutom “i princip obegränsad speltid”, utan att specificera det närmare på hemsidan.

Exegers vd Giovanni Fili menar att trådlösa och självladdande hörlurar i och med detta blir det nya normala.

Så laddas Urbanistas hörlurar

Enligt brittiska Wired ska en timme utomhus en solig dag räcka till tre timmars speltid. En molnigare dag ska en timme ute ge två timmars speltid.

Inomhus ska du kunna lämna lurarna vid ett fönster i en timme för att få en timmes speltid. Lurarna har också en batterireserv på 50 timmar, och går att ladda med usb-c.

Läs mer: Epishines milstolpe: Sensorer inomhus drivs av solceller

Rekommenderat pris för de nya lurarna ligger på 1 999 kronor.

I december 2020 berättade Ny Teknik att ett planerat samarbete mellan Exeger och det amerikanska ljudbolaget JBL var satt på paus. Planen hade varit att placera Exegers solceller i hjässbandet på lurarna ”Reflect Eternal”, så de kunde laddas automatiskt av solljus och inomhusljus.  

Bakgrunden till stoppet var coronapandemin, som gjorde att affärsresor fick ställas in. Beskedet från JBL var att projektet skulle starta igen, men det återstår att se när detta kommer att ske.

Exeger har också berättat om ett samarbete med Poc, som handlar om att utveckla en cykelhjälm med integrerade solceller. Denna ska kunna beställas från och med juni månad.

Ania Obminska

Mer om: Hörlurar Exeger

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer