Ett litet steg...

2012-05-15 23:00  

...men hur litet?

När Neil Armstrong landade med Eagle på månen 1969 satte han ner farkosten så försiktigt att stötdämparna inte trycktes ihop som avsett. Därför blev det så mycket som 1 meter ner till månytan när Armstrong sa de berömda orden ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Vad skulle ett hopp från den höjden på månen motsvara för hopphöjd på jorden? På månen är tyngdaccelerationen 1/ 6 av värdet på jorden.

Svar längst ner på sidan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

.

Svaret beror på vad vi menar med ”motsvara”. Två kända uttryck från gymnasiefysiken är mgh = mv2/2 och h = gt2/2. Kroppens massa m är naturligtvis samma på månen som på jorden. Det första uttrycket visar att såväl farten som rörelseenergin vid nedslaget på månytan svarar mot att man på jorden hoppar från cirka 17 cm höjd, eftersom tyngdaccelerationen på månen är g/6. Det andra uttrycket kan skrivas om som t2 = 2h/g. Hopptiden (falltiden) på månen blir alltså samma som om man på jorden hoppade från 6 m höjd. Det är som från taket på en tvåvåningsvilla och är livsfarligt. Huruvida Armstrong sa ”for man” eller ”for a man” (vilket har lite olika betydelse) har diskuterats mycket. Ljudbandet är här otydligt.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer