Enkel knut gör materialet till världens segaste

2013-04-30 13:59  
När en fiber knyts till en löpsnara ökar förmågan att absorbera energi dramatiskt. Foto: Nicola Pugno

Slå en knut på fibern så blir den 25 gånger segare. Det kan göra en vanlig polymertråd segare än grafen.

Forskaren Nicola Pugno vid universitetet i Trento i Italien har med en enkel metod tillverkat världens segaste material. Knepet är så lätt att han döpt sin rapport till "Columbi ägg för att tillverka världens segaste fiber".

Han slår bara en löpknut på en fiber så blir materialtets seghet 25 gånger större. När fibern dras ut stramas löpsnaran åt allt mer och energi leds bort via friktion tills knuten "nyper". Det gör att fibern kan ta upp mycket mer energi innan den går av.

Ett material som kevlar kan exempelvis ta upp en energi på 80 joule per gram innan det brister. Det material som Nicola Pugno använder är polymeren Endumax som bland annat finns i superstark tejp. Den brister normalt vid en absorberingsnivå på 44 joule per gram. Slår man en löpsnara på fibern kan det värdet ökas till 1 070 joule per gram.

Ett av de material som idag anses ha störst seghet är grafen som klara av last på knappt under 1 000 joule per gram. Med en knut på en fiber av grafen räknar Nicola Pugno med att segheten kan ökas till 100 000 joule per gram.

Enligt Extreme Tech planerar Nicola Pugno att patentera sin metod som hittills bara testats i laboratoriemiljö och beskrivs som ett "proof of concept".

Extreme Tech bedömer "knut-metoden" som mycket spännande men ser svårigheten att använda den i dagens tillverkningsprocesser.

"Det är enkelt att slå knut på en enstaka tråd, men att göra det på de miljontals fiber som exempelvis finns i en skottsäker väst av kevlar är något helt annat. Möjligtvis kan en robot knyta knutarna, men frågan är med vilken täthet och hur mycket det skulle kosta", skriver Extreme Tech.

Jan Melin

Mer om: Grafen Kevlar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer