Populärteknik

En svensk tiger

Hans Blix blev det. Kofi Annan likaså. Vad är det som säger att inte du också är avlyssnad när du talar i mobiltelefon? Det finns idag avlyssningsutrustning som kan köpas för några tiotusenlappar och som rymms i en vanlig attchéportfölj.

Publicerad
Det finns två sätt att avlyssna ett mobilsamtal. Det ena, och billigaste, är att helt enkelt snappa upp mobilsignalen med en radiomottagare och banda den. Sedan kan man gå hem, och i lugn och ro dechiffrera signalen.

Den andra är att själv simulera en basstation.

- Det finns i dag utrustning som i flygande fläng knäcker gsm-krypteringen", säger Viiveke Fåk, säkerhetsexpert och en av Linköpingsföretaget Sectras grundare.

- Avlyssningsutrustning kan köpas för några tiotusenlappar och ryms i en vanlig attachéportfölj.

Sectra är företaget som specialiserat sig på säker digital kommunikation. När man startade 1978 var det med datasäkerhet.

- En av oss var gift med en läkare, berättar Viiveke Fåk. Så därför kom vi snart också in på medicinsk bildbehandling. Inkomsterna därifrån gjorde sedan att vi kunde utveckla vårt system för säker mobiltelefoni.

 
1996 kom den första versionen av "Tiger", kryptotelefon 710, med inbyggd hård kryptering för det svenska försvaret och myndigheterna. Sedan dess har man sålt säkra mobiltelefonsystem även till försvaren i Norge, Holland och Tjeckien. Härom året fick Sectra sin nya modell NSK 200 godkänd av Nato, och i höstas levererades en laddning telefoner till Natoledningen i Bryssel.

Tiger XS, Tigertelefonens uppföljare, ser ut som en handdator och innehåller en kryptotillsats. Finessen är att den kan användas till alla telefoner, även kommande 3G-lurar, och också sända krypterade data över nätet. Förutom till Sverige har den också sålts till en finsk kund.

Tigersystemet använder sig inte av Diffie-Hellmanmetoden (se rutan högst upp på sidan 38) för utbyte av kodnycklar, utan man måste fysiskt överföra nycklarna mellan enheterna.

- Det är omständligare men säkrare, säger Viiveke Fåk. När man ringer upp någon kan man ju aldrig vara riktigt säker på vem som svarar.Den alerte biobesökaren som går och ser "Hotet", Kjell Sundvalls senaste film, upptäcker säkert Sectras fräcka produktplacering. Här visas en äkta Tiger-telefon i äkta actionmiljö.

Vilka är då kunderna man vill locka med detta? Ryska maffian kanske?

Nej, knappast. Försäljaren på "Phone House" mitt emot Sectras huvudkontor säger att han tyvärr inte säljer Sectras telefoner. De är bara till för militärer och myndigheter. Och de säljs överhuvudtaget inte styckvis, utan bara som hela system.