Elbilar + åska = sant?

2014-11-06 12:33  
Dra ur sladden när man laddar elbil i åska eller inte?

TEKNIKFRÅGAN. Hur gör man med elbilen när åskan går? I Ny Tekniks spalt Teknikfrågan är det ni läsare som reder ut knepiga frågor.

Läsarfråga:

Sommarens åskväder fick mig att fundera över grannens elbil. Vad gäller egentligen för laddning av elbilar när åskan går? Ska man dra ut sladden eller kan man lugnt ladda vidare?

Maria Nilsson

 

Läsarsvar:

Jag ställer en motfråga: Springer du runt i ditt hem och drar ut alla elektriska förbrukare när åskan går? Även vitvaror och värmepannan? Om du svarar ja, tycker jag definitivt att du ska dra laddsladden ur bilen också.

Personligen tycker jag att man kan använda lite sunt förnuft. Vet man att man är utsatt för åska så drar man ut sladdar på elförbrukare som man är rädd om. Kanske ska man även installera ventilavledare vid sina huvudsäkringar för att skydda elanläggningen.

Själv bor jag på landet, och det slår ner en hel del blixtar. I somras smälte telefonkabeln totalt ifrån stolpen vid landsvägen och ända in till huset. Våra sladdlösa telefoner klarade sig ändå, för de var urdragna ur telefonjacket. Men de var fortfarande anslutna till eluttaget. Ja, du läste rätt, när det åskar drar min familj bara ut kontakten från telefonjacket. Det är viktigt att särskilja på anslutningar som är kopplade till två separata potentialer, som telefonnätet och elnätet. Därför tar jag bara bort telefonlinjen när det åskar, och det fungerar bevisligen!

På samma sätt kan man tänka om elbilen. Står fordonet ute med risk för direktträff av blixt så kanske även jag skulle dra ur kontakten. Men står den på laddning i garaget så skulle jag låta den ladda vidare. Risken är obefintlig att blixten slår ner i bilen inomhus. Och jag drar ju inte heller ur sladden till spisen eller kopplar bort den fasta installationen till min bergvärmepump!

Lars Hoffmann, SP

 

Här hittar du fler svar bland läsarkommentarerna

 

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer