Den avancerade roboten visade sig vara en man i en dräkt

2018-12-14 11:46  
Foto: Show Robots

Putin Youth Forum arrangerade robotkonventet för tonåringar. Under den tv-sända invigningen dansade roboten Boris på scenen. Rysk statsmedia hyllade ingenjörskonsten – men maskinen visade sig vara en man i en dräkt.

Den ryska statstelevisionen sände live från öppnandet av robotkonventet för tonåringar i staden Yaroslavl. Invigningens höjdpunkt var den stora robot som dansade tillsammans med konferenciererna på scenen.

Russia-24 hyllade Boris som en högteknologisk och modern innovation. Tv-kanalen rapporterade att, "roboten Boris har redan lärt sig att dansa och han är inte så pjåkig. Ovanpå dansnumret ställde den intelligenta maskinen upp på en intervju. Nyhetsankaret från Russia-24 konstaterade att möjligheten att på plats få se de mest avancerade robotarna mycket väl kunde inspirera unga studenter till att satsa på teknikområdet. Men allt stod inte rätt till.

Det fanns de i publiken på plats och hemma framför tv-apparaterna som kände sig skeptiska inför robotens överanimerade rörelser – och var fanns de externa sensorer som behövs för att maskinen ska kunna orientera sig? I sociala medier cirkulerade bilden där man kan ana en mänsklig hals i glipan mellan huvudet och torson, och skeptikerna hade rätt.

Till slut var spelet över. En bild dök upp på en ung man som tagit av sig hjälmen till sin robotdräkt – och det var han som spelade Boris på scenen. Det ska dock sägas att Putin Youth Forum som arrangerade konventet aldrig försökte sälja in Boris som äkta vara – i alla fall inte rakt ut. Utan hyllningarna av ingenjörskonsten som äkta vara kom från rysk statsmedia.

Kostymen kallas Alyosha Robot och tillverkas av företaget Show Robots. Den kostar närmare 30 000 kronor och är utrustad med olika displayer, LED-belysning, mikrofon, inbyggd röstförvrängare och högtalare och en mikrofon. Den tio kilo tunga dräkten har tre batterier. Hjälmen och ryggen är ventilerade med elektriska kylare.

Charlie Hedstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer