De vann Göran Grimvalls jultävling

2015-01-14 09:09  

Redaktionsbrevlådan fylldes av vykort när det var dags för jultävling med professor Göran Grimvall. Efter dragning vann tre stycken läsare en årsprenumeration på vår tidning Teknikhistoria.

Professor Göran Grimvalls julproblem har roat Ny Tekniks läsare sedan år 2000. I år fick vi in hundratals vykort och det kan konstateras att de allra flesta lyckades lösa alla sex nötter. Den fråga som förefaller ha varit svårast var presenten till Rut – en metallborr. Här fick vi in flera olika förslag, bland annat spiralborr och signalborr.

– Sn i rebusen skulle tolkas som metall. Flera läsare hörde av sig och undrade om det var feltryck att lösningen innehöll tio bokstäver, säger Göran Grimvall.

Efter dragning kunde tre vinnare utses: Per Carlsson, 76, i Täby, Hans Nyman, 67, i Ystad och Ebba Otterstedt, 15, i Flyinge. De tyckte att årets tävling var rolig och blev glada över vinsten.

– Det var lite lättare än vanligt, men jag fick tänka ganska mycket på borren, säger Hans Nyman.

– Metallborren var svårast, håller Per Carlsson med om.

Den tredje vinnaren Ebba Otterstedt i Flyinge, som var betydligt yngre än sina vinnarkolleger, fastnade på en annan uppgift.

– Det var rätt lätt, men jag hade någon fråga som jag fick fundera en del på. Att NaOH var en bas tog lite tid att komma på, säger 15-åringen.

Var det första gången du var med i tävlingen?

– Ja, det var premiär, så jag vet inte om det brukar vara så här pass lätt.

Ska vi göra det svårare nästa år?

– Nej, det var ganska lagom ändå.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer