Därför snurrar vindkraftverken i stiljen

2013-05-15 13:53  
Läsarna vet varför bladen ibland roterar trots att det är vindstilla. Här är vindkraftsparken i Klågerup.

TEKNIKFRÅGAN. I Ny Tekniks spalt Teknikfrågan är det ni läsare som frågar och svarar på intrikata frågor. Här reder läsarna ut varför vindkraftverk snurrar när det är vindstilla.

Fråga: Vid Skutskärsverken finns ett antal vindkraftverk, väl synliga från väg 76 mot Gävle. Ibland, när det är vindstilla, står ett par av verken helt stilla medan andra märkligt nog snurrar i sakta mak. Kör man månne generatorerna som motorer för att skona lagren?

Pekka Jonzon

Östhammar

Svar 1: Vindkraftverk körs inte som motorer, detta är en skröna. Men de har krav på en minsta vindhastighet för att kopplas in för produktion. Om vindhastigheten ligger runt denna inkopplingsvind kan en del verk i en park producera el medan andra inte får tillräckligt med vind.

Det finns även krav från nätägaren gällande elkvalitet som gör att vindkraftverken inte får koppla in och ur produktion på nätet hur många gånger som helst på en timme. En dator i verket ser till att verket inte startar och stoppar oupphörligt om vinden varierar kring inkopplingsvinden.

Martin

Svar 2: Det är helt enkelt så att de allra flesta vindkraftverk har vingar av glasfiberarmerad epoxiplast. Sådana vingar deformeras permanent av sin egen tyngd om de står stilla. Därför drivs de flesta större vindkraftverk runt med hjälp av elmotor när det blåser mindre än 5 meter per sekund.

Man kan studera driftdata på vindstat.nu och se att de verk som saknar vind oftast förbrukar el (minustecken framför produktionssiffran). Dessutom är det bra politisk miljöpropaganda att folk ser verken snurra oavbrutet.

Det har inget med lager att göra. De som står stilla är antagligen havererade vindkraftverk som väntar på reparatörer.

Peter Johansson, civing

Skicka in nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se eller ställ en fråga i kommentarerna. Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer