Därför är skrivarrutiner onödigt stora

2013-04-23 23:00  

De innehåller en mängd extrainformation som ingen orkat ta bort.

Fråga:

I datorteknikens begynnelse kunde en drivrutin för en skrivare uppta några hundratal byte, men i dag krävs 20 mega­byte. Det är ofattbart mycket. Vad används alla dessa miljoner instruktioner till egentligen?

K Svensson, Malmö

Svar:

Jag är böjd att hålla med om att driverpaketen är för stora. Huvudskälet är förmodligen att minne är så billigt att det knappast finns något incitament för dagens programmerare att optimera koden. Man kan nog anta att i de 20 Mb ingår stöd för ett flertal utgåvor av Windows, det brukar vara gemensamma drivrutiner för XP, Vista, W7 och W8.

Gissningsvis finns det ett prestandaskäl också att lägga allt resident i RAM i stället för att ladda in nödvändiga delar vid behov.

Ett annat skäl är antagligen att program i Windowsmiljö får släpa med sig en del ballast på grund av den programvaruarkitektur som Microsoft valt. Med lite god vilja skulle det säkert gå att reducera minnesbehovet radikalt.

Göran Edlund

Svar:

Svaret är att det inte alls behövs 20 Mb med instruktioner för att göra en drivrutin till en laserskrivare.

Orsaken till att driv­rutiner och alla andra program numera är gigantiska är att de är skrivna med hjälp av programpaket fulla med färdiga funktioner för att göra olika saker, varje funktion bygger sedan på andra programpaket och så vidare.

Jämför med att du vill köpa en ny gräsklippare. Samtidigt får du med ett helt garage fyllt med snöslungor, motorsågar, hacksaxar med mera. Allt utom klipparen är dock osynligt och oanvändbart för dig, men ändock ligger det i ditt garage. Sedan är det även så att gräsklipparen förmodligen består av 10 cylindrar, 20 knivar samt tusentals skruvar, fast det du ser av den är bara en vanlig klippare.

I värsta fall så är lagerutrymmet som krävs för din gräsklippare en hel flyghangar, bränsleförbrukningen är i storleksordningen l/s. Men inget av detta är något större problem, eftersom både flyghangarer och bränsle i princip är gratis.

Även appar till mobiltelefoner är ofta runt 5 Mb stora, medan resultatet ser ut som något man förr skulle ha kunnat göra i en Commore 64 med 64 kb minne.

Lars Andersson

Veckans nya frågor:

Fråga:

Borde inte kastruller till dagens keramiska spishällar lämpligen ha svart botten för att effektivast ta emot värmen från den strålande spiralen, eller är det fortfarande planheten som är avgörande?

Lars Stelling, Järfälla

Fråga:

Jag har märkt att den sötma en vanlig sockerbit ger varierar mycket över tiden (årstid, paket-till-paket etcetera). Hur mäts sötma och finns det normer härför?

Jan Hedin, Öjersjö

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer