Därför är patentbilderna så fula

2012-08-02 13:39  

Idag ser ofta illustrationerna i patentansökningar ut som amatörmässigt klotter. Tidigare kunde de vara riktiga konstverk.

I patentens barndom var ofta bilderna i ansökningarna gjorda av professionella illustratörer som lade ner stor möda på den konstnärliga kvaliteten.

”Idag är bilderna i bästa fall bara pinsamt klotter”, skriver Wired i en artikel om patentillustrationernas historia.

En anledning till försämringen är att det tidigare fanns en nu borttagen bestämmelse i USA om att bara officiellt godkända tecknare fick producera bilderna i en ansökan.

En ytterligare förklaring är ett krav från amerikanska patentverket som infördes år 2000.

Då bestämdes att illustrationerna verkligen ska förklara hur uppfinningen fungerar vilket gör att artistiska ambitioner kommer i andra hand.

Men det finns även kulturella förändringar som lett till att illustrationernas karaktär förändrats.

– Idag sätts så mycket fokus på kostnadsbesparingar i många företag att yrkesstolthet får stå tillbaka för att spara pengar, säger Kevin Prince, som skrivit boken The Art of the Patent, till Wired.

Han tror också att attityden till patent har förändrats genom åren.

- Att tidigare få ett patent var en stor och viktig händelse. Man såg patentet som en företrädare för den egna personen och då skulle det vara en företrädare med kvalitet, säger Kevin Prince.

Jan Melin

Mer om: Patent Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer