Däcken laddar elbilen

2015-03-09 12:35  
Termoelektriska och piezoelektriska material ska användas för att ladda elbilens batterier med energi från däcken. Foto: Goodyear

Bildäckens värme kan omvandlas till elektricitet och ladda elbilens batterier.

I ett kortfattat pressmeddelande med tillhörande video presenterar Goodyesr ett framtida däck som ger elektricitet för att ladda elbilarnas batterier.

Det som huvudsakligen ska tas till vara är däckens värme som alstras av vägfriktionen med ett tillskott av energin från uppvärmda bromsar. Det görs med ett termoelektrisk material som byggs in i däcken. Slitbanan ska dessutom byggas upp av ett "ultra-svart" material som absorberar extra mycket värme från både friktionen och från solen. Tanken är nämligen att omvandlingen värme-el även ska göras när bilen står stilla på en solig parkeringsplats.

Även däckens deformering under färd ska utnyttjas för batteriuppladdningen med hjälp av inbyggda piezoelektriska material som ger elektricitet när de sätts under tryck.

Däcket som döpts till BH03 är än så länge bara ett koncept och Goodyear har inte presenterat några uppgifter om hur mycket elenergi som däckens ska kunna generera.

Jan Melin

Mer om: Bildäck Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer