Chuck Yeager gjorde det igen

2012-10-16 09:47  

För att fira att det var exakt 65 år sedan Chuck Yeager blev först genom ljudvallen satte han sig åter i ett plan och flög snabbare än ljudet.

14 oktober har blivit det datum som för alltid kommer att förknippas med ljudvallen. 2012 blev Felix Baumgartner först med att spränga ljudvallen i fritt fall. 1947 var det Chuck Yeager som detta datum blev första människan som över huvud taget färdades snabbare än ljudet.

Då klev den 24-årige testpiloten in i experimentplanet Bell X-1 och lyckades pressa upp det till 1 126 km/h och nådde Mach 1,06 på 13 700 meters höjd.

För att fira detta sprängde den nu 89-årige Chuck Yeager åter igen ljudvallen på årsdagen av sin historiska flygtur för 65 år sedan.

Nu i planet F-15 Eagle som över Mojaveöknen i USA gick igenom ljudvallen på samma klockslag som Chuck Yeager blev historisk 1947, skriver Time.

Med i cockpit fanns kapten David Vincent.

- Det här var den största upplevelsen hittills i mitt liv, säger han i en video om flygturen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer