Branson inviger rymdanläggning

2011-10-18 11:05  
Guvernören i New Mexico Susana Martinez och Virgin Galactics ägare Richard Branson inviger Spaceport America. Foto: Virgin Galactic

Miljardären Richard Branson invigde i går terminalbyggnaden på sin rymdanläggning Spaceport America i New Mexico.

Byggnaden ska rymma moderflygplanet White Knight Two och rymdplanet Space Ship Two, liksom flygledarrum och en anläggning där passagerarna får utrusta sig inför rymdfärden.

Spaceport America är en av de anläggningar som Branson med sitt bolag Virgin Galactic vill öppna för att låta vanliga människor få en möjlighet att göra en färd till rymden. Hela flygturen ska ta drygt två timmar varav fem minuter är i tyngdlöshet när Space Ship Two har nått maxhöjden 100 km och sedan vänder tillbaka mot landningsplatsen.

Anläggningen med sin tre kilometer långa landningsbana har betalats med offentliga medel av delstaten New Mexico. Med under invigningen var delstatsguvernören Susana Martinez liksom astronauten Buzz Aldrin och 150 av de personer som redan köpt en biljett till en rymdfärd med Virgin Galactic. Biljettpriset ligger på 200000 dollar, alltså knappt 1,5 miljoner kronor.

När Richard Branson och delstaten New Mexico för sex år sedan beslöt att bygga rymdanläggningen talade Branson om att inleda rymdfärderna 2007. Men ännu har inget charterflyg avgått till rymden.

Branson säger att han vill vara helt säker på att flygfärden kan genomföras riskfritt innan det är dags att ta ombord passagerare. Nu tror han att flygresorna kan starta i slutet av 2012.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer