Böj tråden till en prototyp

2013-11-14 09:48  
Trådböjaren "skriver ut" konstruktioner från en cad-fil i materail som rostfritt stål, koppar och plast. Foto: Pensa Labs

Forma konstruktioner med en datorstyrd trådböjare i litet format.

Det amerikanska företaget Pensa Labs har lanserat vad de hävdar vara den första datorstyrda trådböjaren i skrivbordsstorlek. Den kan bli ett alternativ till 3d-skrivare när man vill bygga prototyper eller färdiga konstruktioner.

I det medföljande cadprogrammet formar man sitt bygge som sedan "skrivs ut" av trådböjaren som heter Diwire. Den kan matas med trådar av olika material som rostfritt stål, aluminium, kopppar och plast med diametrar mellan 1,5 och 3 mm.

Enligt tillverkaren finns önskemål om att använda Diwire för att tillverka exempelvis antenner, robotar, arkitekturmodeller, möbler, smycken och kirurgiska implantat.

Utformningen och storleken på trådböjaren gör att den kan ställas på ett skrivbord eller sänkas ner i bordsytan. För att gå från prototyp till kommersiell produktion samlar nu företaget in pengar via Kickstarter där allt kapital som krävs flöt in på två dagar efter lanseringen där.

Försäljningen ska kunna komma igång i mitten av 2014 och ett ungefärligt pris blir motsvarande 25 000 kronor.

<iframe width="468" height="351" src="http://www.kickstarter.com/projects/1638882643/diwire-the-first-desktop-wire-bender/widget/video.html" frameborder="0" scrolling="no"> </iframe>

Jan Melin

Mer om: CAD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer