Bill Gates dömer ut kryptovalutor och NFT:er

2022-06-16 15:00  
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA

Microsoft-grundaren hånar Bored Ape Yacht-klubb och menar att kryptovalutor bara är en bubbla.

Hela kryptomarknaden har rasat i värde de senaste veckorna, och då passar Microsofts grundare på att sparka på en sektor som redan ligger. Bill Gates dömer ut både krypotvalutor och NFT:er i ett scensamtal på konferensen Techcrunch Sessions

– Självfallet kommer digitala bilder av apor att förbättra världen ofantligt mycket. Det är otroligt, säger Bill Gates sarkastiskt i en känga mot NFT-kollektioner som Bored Ape Yacht Club. 

Där många andra techmiljardärer gett sig in i den blommande kryptomarknaden säger sig Bill Gates stå helt utanför. Han är ”varken lång eller kort på någon av de där sakerna”, med vilket han menar att han varken satsat pengar för eller emot kryptovalutornas framgångar. 

Läs mer: Vad är Web 5 – och varför hatar Twittergrundaren Jack Dorsey Web 3?

Kryptovalutor ett slags bubbla

– Jag är van vid tillgångar som bondgårdar som producerar något, eller ett företag som tillverkar varor. Ett slags tillgång som till hundra procent är baserat på greater fool theory (…) det är jag inte inblandad i, fortsätter han. 

Great fool theory är en ekonomisk teori som går ut på att du köper en vara som är för högt prissatt i hopp om att kunna sälja den till en "greater fool" för ännu mer pengar. En mekanism som används för att beskriva hur en bubbla fortsätter att växa tills den spricker. 

Det är förstås inte första gången Bill Gates vevat mot kryptovärlden. 2018 menade han att kryptovalutor bidrar till fler dödsfall i världen genom att göra det enklare att köpa illegala droger anonymt, och förra året avrådde han vanliga människor att följa i Elon Musks fotspår och investera i bitcoin. 

– Min allmänna tanke om det är att om du har mindre pengar än Elon, då ska du nog passa dig, sa Bill Gates då. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer