Bigelow ska skicka ut en uppblåsbar rymdstation

2017-11-02 11:26  

En rymdstation – som pumpas upp som en ballong. Det är vad företaget Bigelow håller på att utveckla. Förhoppningarna är att ha en modell i omlopp runt jorden till 2022.

Liten på jorden, men rymlig i rymden. Tanken med en upplåsbar rymdstation låter kanske främmande, men är faktiskt inte så science fiction som man kan tro. Detta tack vare ett amerikanska Bigelow.

Företaget har fått till ett partnerskap med United Launch Alliance (ett samverkansbolag mellan Boeing och Lockheed Martin), och om allt går enligt planerna kommer ULA att skicka upp en Bigelow-station i rymden 2022.

Men även om det blir den första av sitt slag så är det inte första gången som tillverkaren testar tekniken i skarpt läge. De har redan en enhet fäst på ISS för test – men då i form av en enrumsmodul.

Den nya stationen, kallad B330, är tänkt att ligga i omloppsbana kring månen.

– Den kommersiella månbasen kommer vare en ankringspunkt för affärsutveckling av månen, men även erbjuda Nasa och andra myndigheter månen som en ny spännande plats att utföra längre expeditioner samt astronautträning på, säger Robert Bigelow, chef för det Las Vegas-baserade företaget.

B330 har ett skal som består av en slags flerlagers Kevlar-liknande material. Exakt vad är inget man går in på, dock ska ”tyget” ge bättre skydd mot strålning och kollisioner än ISS:s aluminiumskal. Den stora fördelen är dock att den vid uppskjutning inte tar särskilt stor plats – för att sedan kunna ge riktigt bra utrymme när den är ute i rymden.

NASA har själva ritat på idén, men det var Bigelow som utvecklade den för runt tio år sedan.

Enligt företaget kan den uppblåsbara basen, som är ungefär en tredjedel så stor som ISS, användas till nästan allt. Här ska man kunna ha rymdfarmar, forskningscenter, boendeytor för astronauter – eller som en ny form av privat lyxyacht.

Går allt i lås, bland annat med finansieringen, så kommer B330 att påbörja sin resa mot månen ombord på ULA:s nya Vulcan 562-raket. Väl i omloppsbana kring jorden kommer basen att blåsas upp och därefter ska den för egen maskin bege sig mot månen.

– Vår månbas är ett starkt komplement till andras planer på att i framtiden sätta människor på Mars. Det kommer att ge NASA och Amerika en spännande och finansiellt praktisk möjlighet att lyckas med detta i närtid, säger Robert Bigelow.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer