Populärteknik

Avstånd inget problem med djungeltelegrafen

Illustration: Kaianders Sempler
Talking drum som musikinstrument.
Slitstrumma lämplig för trummeddelanden.
Djungeltrumman når Fantomen. © King Features Syndicate Inc/distr Bulls Foto: © King Features Syndicate Inc/distr Bulls

KAIANDERS. Det går faktiskt att överföra språkmeddelanden akustiskt över stora avstånd utan att använda sig av varken stämband eller elektricitet. Det vet alla serietidningsläsare.

Publicerad

Var och en som gått vilse i de djupa skogarna någonstans i Afrikas mörkaste inre vet hur eländig man känner sig. I synnerhet om man är ensam, trött, hungrig och jagad av de blodtörstiga Singh-piraterna. Bakom varje träd i regnskogen lurar faror. Var det inte ett ansikte jag nyss såg i ett buskage? Hur ska det gå? Det finns bara en sak att göra.

Jag sätter händerna som en tratt framför munnen och ropar med så hög röst jag kan i alla fyra väderstreck och faller därefter till marken av trötthet. Så hör jag ett märkligt ljud jag inte hört förut i skogen. Ett dunkande av trummor. Trumslagen kommer inte rytmiskt, utan i långa fraser där slagen har omväxlande dov och lite högre ton. Vem trummar i regnskogen? Innan jag förlorar medvetandet helt hör jag hur andra trummor i fjärran svarar med liknande fraser. Så blir allt svart.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här