Automatisk valräkning från satellit

2014-02-14 12:26  
Nyheten om satellitspaning på val finns bland annat på BBC:s instagram. Foto: BBC

Högupplösta bilder från satelliter gör det möjligt att automatiskt räkna utrotningshotade valar. Noggrannheten imponerar.

Forskare från the British Antarctic Survey har testat att automatisera den mödosamma och farliga räkningen av Sydkapare, en hotad art av bardvalar som finns på södra halvklotet.

Genom att studera högupplösta satellitbilder tagna från Digital globe world view-2 platform har man lyckats identifiera omkring 90 procent av de valar som samlas i Golfo Nuevo på den argentinska halvön Valdés, en känd plats dit valarna samlas för att föda sina ungar.

Med satellitbilderna är det möjligt att upptäcka föremål som är större än 50 cm i pankromatiskt läge (svart-vitt). Vuxna Sydkapare kan bli omkring 15 meter långa. Bästa resultaten vid den automatiska välräkningen fick man vid en kombination av pankromatiskt läge och det violetta bandet 400 - 450 nanometer.

Jämfört med manuell räkning som gjordes samtidigt i området visade den automatiska valräkningen på en träffsäkerhet på 90 procent, rapporterar BBC News.

Manuell valräkning är tidsödande och farlig. Den har gjorts från utsiktsplatser vid kusten, från fartyg och från små flygplan. Flera dödsolyckor har genom åren inträffat med dessa flygplan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer