Artisterna växer fram ut leran

2009-02-16 10:30  

Luleå tekniska universitet engagerar sig i Melodifestivalen. Inför deltävlingen i Skellefteå hade ett gäng datorgrafikstudenter skulpterat artisterna.

Elva studenter på datorgrafik- och attributmakerilinjerna på Luleå tekniska universitet har haft ett annorlunda projekt de gångna dagarna. De har skulpterat Melodifestivaldeltagarna inför publik. Mellan klockan 12 och 18 har skulpturerna vuxit fram i lera på Citycompaniet i Skellefteå, medan allmänheten har kunnat se hur arbetet framskridit. Studenterna har skulpterat fritt efter fotografier på artisterna, som de själva har letat fram på nätet.

På fredagseftermiddagen fick Måns Zelmerlöw ta emot skulpturen av sig själv, som datorgrafikstudenten Anna Larsson har gjort i lera, gjutit i gips och förgyllt med kopparfärg. Ett komplicerat arbete som normalt sett ta flera veckor har hastats fram på mindre än en vecka. Studenternas lärare Jim Vikström är förbluffad och imponerad.

– Det blev superbra, särskilt med tanke på att Anna inte har arbetat i 3d förut och att hon har haft så kort tid på sig, säger Jim Vikström.

Resten av skulpturerna tog lite längre tid att göra, arbetet inför publik fortsatte på lördagen mellan 12 och 15, så övriga artister – Lili & Sussi, Lasse Lindh, Jennifer Brown, Kenny i Heat, Markoolio och Amy Diamond – fick vänta lite på att få sina porträtt hemskickade. De tre i gruppen Cookies ´n´Beans har avporträtteras i relief i stället, alltså en tavla, där ansiktena skurits in i lera.

Studenterna har jobbat dygnet runt med sina skulpturer, och skött de ordinarie studierna som vanligt.

– Jag har de hårdaste hårda studenterna, jag är så stolt över dem! utbrister Jim Vikström, som också berömmer sina studenters positiva och glada attityd.

Jim Vikström är skulptör och lärare på kursen ”Konstnärlig anatomi och skulptur” på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Han är för övrigt Europas enda verksamma universitetslärare i ämnet ecorché, klassisk anatomisk skulptur, utbildad på konstakademin i Florens. Hans sommarkurser i på LTH i Skellefteå är populära. Här förkovrar sig datorgrafik- och attributmakeri- och scenografistudenterna.

När de redovisar sina examensarbeten bjuder universitetet in presumtiva arbetsgivare från film- och tv-branschen, för studenterna är internationellt eftertraktade.

– De är jätteduktiga, bland annat för att de har kunnat samarbeta med de blivande ingenjörerna i datorspelsutveckling under utbildningen säger Kersti Bergkvist, som är ansvarig för rekrytering och information på LTH i Skellefteå. Hon berättar att det utexaminerade studenter från LTU varit med och gjort specialeffekter och animation till internationella storfilmer som Sagan om konungens återkomst, Harry Potter, James Bond, King Kong liksom Arn och Låt den rätte komma in.

Luleåstudenterna är också framåt i datorspelsbranschen. Spelet Magicka från LTH i Skellefteå blev Game of the Year förra året i Swedish Game Awards.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer