”Äggskalsplaneter” är nitlotter i jakten på liv

2021-11-15 14:21  
Med universitetets underlag kan man utifrån exoplanetens storlek, massa och avstånd till stjärnan förutspå potentialen för tektoniska plattor. Foto: Nasa

Alla vill hitta jordlika exoplaneter. Nu har Washington University tagit fram en metod för att skilja ut de hopplösa fallen: de med ett tunt skal.

Litosfären omfattar jordskorpan och ner till 100 kilometers djup (den sträcker sig till övre delen av manteln). Tjockleken för motsvarande lager hos exoplaneter spelar på samma sätt en avgörande roll för deras geologiska processer, exempelvis möjligheten för att berg ska kunna formas och att tektoniska plattor ska uppstå.  

Washington University i St. Louis har kartlagt litosfärens tjocklek hos olika exoplaneter, och de har hittat minst tre så kallade ”äggskalsplaneter”. Deras hårda skorpa är väldigt tunn, och planeterna är i vissa avseenden att betrakta som nitlotter.

Läs mer: Jordnära asteroid fullproppad med värdefulla metaller

– Att förstå huruvida det finns förutsättningar för plattektonik är verkligen en viktig sak att veta om en värld. Detta kan nämligen krävas för att en stor stenplanet ska vara beboelig. Det är därför speciellt viktigt när vi pratar om att leta efter jordlika världar kring andra stjärnor, och när vi generellt karaktäriserar planeters beboelighet, säger Paul Byrne vid McDonnell Center for the Space Sciences i Washington Universitys pressmeddelande.

Hittills har 4 000 exoplaneter bekräftats, och Bryne menar att universitetets arbete kan användas som en manual för att uppskatta deras potential utifrån storlek, massa och avstånd till stjärnan.

– Om du har en planet med en bestämd storlek och massa, med en känd distans från sin stjärna, så kan du med våra resultat göra ett estimat på en rad olika egenskaper - inklusive dess förutsättningar för plattektonik, säger Paul Byrne.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer