200 miljoner år jättedinosaurie hittad

2018-07-10 09:31  
Foto: Agencia CTyS/ HO

Borde Jurassic Park-filmerna egentligen heta Triassic Park? Ja, kanske det, enligt spår av jättedinosaurier som forskare nu hittat i Argentina.

De fossiliserade bitarna har grävts fram i Balde de Leyes i provinsen San Juan. Det handlar om skelettdelar från hals, svans och ben på en sauropod, gruppen som innehåller de största djur som någonsin gått på vår planets yta.

Arten har döpts till Ingentia prima. Och det sensationella är att materialet är 200 miljoner år gammalt, från slutet av den period som kallas trias. ”Det tyder på att gigantism har sina rötter mycket längre tillbaka än vad vi trott”, säger paleontolog Cecilia Apaldetti enligt den rapport som nu publicerats i tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Läs mer: Dna kastar nytt ljus över Loch Ness-odjuret

Teorierna hittills har varit att dylika växtätande bjässar utvecklades under den efterföljande jura-perioden. Storleken blev en slags kapprustning i försvar mot rovdinosaurierna.

De största sauropoderna kunde väga 70 ton, men det var många miljoner år efter det att denna argentinska urinvånare gått hädan. Ingentia prima beräknas ha kunnat väga tio ton, motsvarande ”bara” två-tre afrikanska elefanter. Och exemplaret man nu hittat var en unge som bara hade nått två tredjedelar av en vuxens storlek när den dog på det som då var en savann.

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer