12 V elsystem i hemmet dålig idé

2012-08-14 23:00  

De flesta nätaggregat vi behöver ger andra spänningar.

Fråga:

Varför bygger man inte nya hus med 12 V strömuttag och kompletterar med några 240 V-uttag på väl valda ställen? Nästan alla elapparater – lampor, datorer, laddare etcetera  – använder ju  i dag en lägre spänning än 240 V.

Niklas Karlsson, Växjö

Svar:

1,5; 3,0; 4,1; 4,7; 5,0; 5,1; 5,9; 6,0; 7,5; 14,0; 18,0 och 24,0 volt DC. De är de olika nätaggregatens utspänningar för de apparater jag har hemma – från en väckarklocka via mobiltelefoner, rakapparater och datorer till laddaren för min rullstol. Och alla har de sina  specifika anslutningsdon.

Det förefaller därför inte särskilt välbetänkt att ens i nya byggnader bygga upp ett separat nät för 12 V DC.

Per-Gunnar Andersson, Malmö-Limhamn

Svar:

Det finns flera skäl till att man inte har lågspännings likström i vägguttag. Den mest lättförklarade är antagligen kabelförlusterna.

Överförd elektrisk effekt är spänning över lasten gånger strömmen genom den. Lägre spänning innebär högre ström. De resistiva förlusterna i en ledning, som har liten (men nollskild) resistans, är resistansen gånger strömmen i kvadrat.

För att få samma överföringsförlust vid halva spänningen måste man minska ledarens resistans till en fjärdedel. Det kan göras genom att öka ledararean med en faktor fyra, alltså dubbelt så tjock kabel om längden är konstant. I fallet 12 V kontra 240 V skiljer det ungefär en faktor 19 vilket gör att man får gå från en kabel som är någon millimeter tjock till en som är några centimeter tjock om man ska ha samma förluster. Nu kan man tänka sig att man bara använder 12 V till saker som kräver liten effekt. Men man kommer fortfarande behöva dra tjockare kablar och kanske även fler, då man ska leda fram flera olika spänningar. Den nätspänning som används i dag är en kompromiss mellan isoleringsbehov och hur stora kabelförluster som är acceptabla.

Ett annat problem med lågspänd likspänning är vilken spänning man ska välja. En snabb genomgång av de transformatorer jag har hemma visar att de ger 4, 5, 9, 12 och 19 V. Valet blir speciellt viktigt om man använder likspänning, då den är besvärligare än växelspänning att transformera mellan olika spänningar. I slutändan kommer man ändå behöva någon form av transformator för att få rätt spänning till alla apparater, och då är det lättare att bara köra med högre spänning och växelström som ger lägre överföringsförluster och lätt kan transformeras till den spänning man behöver.

Petter Eklund, Uppsala

Som bekant får använda kuvert inte läggas i pappersåtervinningen. Limmet ställer till med problem pappersmaskinerna. Detta fick Erik i Uppsala att i midsommarnumret fråga varför man inte skaffar ett bättre lim till kuverten.

Och hur är det? Får man inte heller lägga dem i återvinningen av pappersförpackningar? Kartonger av olika slag är väl också limmade? Här kommer en kommentar:

En kommunanställd, besvarade denna fråga för några år sedan. Hon sa att kuvert inte räknas som förpackningar! Det är ju helt rätt. De är inte belagda med den återvinningsavgift som alla and­ra förpackningar har.

För övrigt minns jag att för mycket länge sedan, när vi började samla papper på mitt arbete, uppmanades vi att riva bort klisterfliken på kuverten. Även de självkarboniserade kopiedelarna var tabu.

Christer i Värmland

Fråga:

Hur fungerar de nya små laddarna till exempelvis mobiltelefoner? Förr hade alla laddare en tung transformator med järnkärna och lindningar. De blev varma så fort de var inkopplade oavsett om de användes eller ej. De nya är små, lätta, klarar 100-240 volt och verkar inte dra nämnvärt med ström när de inte används. Hur fungerar de?

Mikael Jonsson, Stockholm

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknik­fragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer