PODCAST

Så mäter du avståndet till en galax långt, långt borta...

Genom historien har många vetenskapliga upptäckter gjorda av kvinnor tillskrivits män. Så är också fallet inom astronomin och astrofysiken. I det senaste Intergalaktiskt medverkar forskaren Shohini Ghose för att berätta mer.

Att vetenskapliga upptäckter gjorda av kvinnor tillskrivits män är så pass vanligt inom vetenskapsvärlden att det fått ett eget namn – Matildaeffekten.

Även kvinnliga forskare inom astrofysik eller astronomi har blivit bortglömda eller bortprioriterade för kändare och manliga kollegor.

För att berätta mer om dessa kvinnor som än i dag inte är särskilt kända och deras banbrytande forskning har Intergalaktiskt bjudit in Shohini Ghose, professor i fysik vid Wilfrid Laurier universitetet i Kanada och författare till boken Her Space, Her Time

I avsnittet pratar hon med Bill Burrau och Viktor Krylmark om hur man mäter avståndet till avlägsna galaxer och om vad stjärnor faktiskt består av.

Utöver detta har Sverige nu fått en ny astronaut och Intergalaktiskt har varit på Rymdstyrelsens rymdvaka för att se uppskjutningen. Uppskjutningen blev dock framflyttad så rymdvakan blev mer en kväll för att stå och äta snittar, vilket inte är helt fel det heller.

Dessutom blir Viktor djupt chockad över Bills nyhet om att ”se” bilder framför sig.

Prenumererar och lyssnar på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar. 

Podcast Apple-enheter 

Spotify 

Acast 

Google Podcast 

Pocket Casts 

Poddbean 

Podcast Addict