PODCAST

Innovatörens smärtfria förband blev Mölnlyckes miljardsuccé – startade i köket

Tomas Fabo ville skapa ett sårförband som inte fastnade i såren, utan kunde tas bort utan att det blev smärtsamt för patienten.
Tomas Fabo ville skapa ett sårförband som inte fastnade i såren, utan kunde tas bort utan att det blev smärtsamt för patienten.

Han labbade med sönderklippta strumpbyxor och kladdiga geler hemma i köket – och lade grunden till en stor internationell försäljningsframgång för Mölnlycke. I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen berättar Tomas Fabo hur han lotsade sina smärtfria sårförband från idé till succé.

Publicerad

Tack vare innovatören Tomas Fabo har miljontals patienter sluppit att plågas för att sår fastnar i förband. Hans tidigare arbetsgivare Mölnlycke har under åren sålt fler än fyra miljarder så kallade Safetac-förband baserade på hans innovation, ett mjukt silikonmaterial som fäster mot huden men inte i sår.

Tomas Fabo, kemiingenjör och innovatör.
Tomas Fabo, kemiingenjör och innovatör.

I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen berättar Tomas Fabo om hur han kläckte idén när han på 1980-talet som nyanställd produktutvecklare åkte runt på sjukhus för att få förståelse för vårdens behov. Han såg hur plågsamt det var att lägga om svårläkta sår, och blev starkt berörd.

– Patienterna skrek av smärta, och jag visste att det här måste de göra flera gånger om dagen i flera veckor. De patientmötena blev en väldigt stark drivkraft för mig, säger Tomas Fabo i podden.

Där och då föddes visionen om ett smärtfritt förband som fäster på frisk hud men inte kletar fast i sår. Men att hitta ett material med den rätta klibbigheten visade sig vara knepigt. Tomas Fabo experimentera bland annat med teflon, utan framgång.

Fann slajm av en slump

Genombrottet kom av en slump när en kollega rensade labbet innan han gick i pension. Tomas Fabo tittade in för att se om det fanns något av intresse.

– Bland 100 olika burkar fanns en burk med ett klibbigt mjukt material, som slajm ungefär. Det var ett nyckelögonblick, berättar han.

Slajmet visade sig vara en silikongel med precis de egenskaper han hade letat efter. Biokompatibelt, självhäftande och kletigt samtidigt som det höll ihop. Nästa steg blev att ta fram en prototyp.

Mer om

Tomas Fabo

Ålder: 72 år.

Bor: Mölnlycke utanför Göteborg.

Största yrkesmässiga bedrift: Har utvecklat den avancerade sårvårdstekniken Safetac som formar sig efter huden utan att fastna i det fuktiga såret och enkelt kan avlägsnas. Mölnlycke Health Care har sålt fler än fyra miljarder förband med innovationen och uppskattar att 100 miljoner patienter har använt dem. Tomas Fabo gick i pension från företaget 2014.

På den tiden var sårvårdsdivisionen en liten del av Mölnlycke, och Tomas Fabo hade inte tillgång till företagets labb. Han började därför göra sina silikonexperiment på skrivbordet på jobbet. Men där fanns inte de verktyg han behövde. Så han åkte hem och skapade de första prototyperna i köket med döttrarnas sönderklippta nylonstrumpor, hustruns hårtork och spisplattorna.

Innovatören Tomas Fabo såg vid besök i sjukvården hur smärtsamt det var för patienter när sårförband skulle tas bort.
Innovatören Tomas Fabo såg vid besök i sjukvården hur smärtsamt det var för patienter när sårförband skulle tas bort.

De närmaste åren fick han sin beskärda del av motgångar. Marknadsavdelningens första kalkyler gav bara röda siffror, silikonmaterialet figurerade i en bröstimplantatskandal, en konkurrent inledde patentstrider. Men till sist kom det stora genombrottet för hans innovation.

Frihet plus stora förväntningar

I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen, som görs i samarbete med Sveriges Ingenjörer, kan du höra honom berätta mer om hur Mölnlyckes företagskultur gav stor frihet i kombination med höga förväntningar.

I poddavsnitten kan du även höra Leif Denti, forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet, gå till botten med vad som kännetecknar ett innovationsvänligt företag.