Opinion

”Regeringen – ta beslut om slutförvar för kärnbränsle nu”

Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF. Foto: MUF
Filip Uthammar, föreningsordförande MUF Östhammar och ledamot i MUF:s nationella arbetsgrupp för klimat. Foto: MUF
John Manders, distriktsordförande MUF Uppsala län. Foto: MUF

DEBATT. Den 31 augusti är inte långt borta, kommer inget besked innan dess måste Vattenfall ta beslutet att inte starta reaktor 2 på Forsmark efter det årliga planerade driftstoppet 2024, skriver Matilda Ekeblad, John Manders och Filip Uthammar, MUF.

Kärnkraftens elproduktion kommer att stoppas om bara några år om inte förvar av utbränt kärnbränsle kommer på plats skyndsamt varnar Vattenfall. Trots åratal av arbete samt färdiga underlag för att kunna fatta ett beslut om både mellanlager och slutförvar menar regeringen på att man inte kan ta beslut om detta.

I stället lägger man fram förslag på att dela upp beslutsprocessen, det vill säga att först fatta beslut om mellanlager och därefter om slutförvar. Oskarshamns kommun påpekar att de inte kommer att acceptera mer använt kärnbränsle i mellanlagret (Clab) förrän SKB får grönt ljus för att påbörja byggandet av slutförvaret i Forsmark. Men miljöminister Per Bolund (MP) menar att hela beslutsproceesen annars riskerar att ta för lång tid. Ett mycket märkligt påpekande då tid är något som regeringen haft gott om.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här