”Öppna dörrarna till universiteten på vid gavel”

2017-03-10 14:36  
Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Du har rätt Stefan Löfven, andraplatsen i innovationskraft räcker inte. Öppna därför möjligheten även för högutbildade att utveckla sina kunskaper på universitet och högskolor. Det är spetskompetens som kan göra oss världsledande, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

Stefan Löfven, jag delar den ambition du uttrycker i Ny Teknik den 13 februari om att en andraplats inte räcker. Självklart ska Sverige vara världsledande i innovationskraft. Från din tid som IF Metall-ordförande så känner du ingenjörskåren väl och du vet hur viktigt det är att hålla samman utveckling och produktion. Som ordförande för Sveriges Ingenjörer håller jag med om att mycket av förändringsarbetet under senare år har varit positivt.

Jag vill dock lägga till några viktiga punkter till din förändringsagenda.

Tillgång till spetskompetens är helt central för att inta en världsledande position. Det gäller för både stora och små företag.

Basen för det livslånga lärandet är livet självt. Men även högutbildade behöver kunna svarva om sin formella kompetens. För närvarande är dörren till universitets- och högskolestudier stängd för yrkesverksamma. Öppna den på vid gavel! Medvetenheten finns redan bland landets lärosäten, men bollen ligger hos regeringen.

Sveriges Ingenjörer har precis slutfört projektet ”Den första ingenjören” i Jönköpings län. Resultatet visar hur produktivitet och omsättning kan öka radikalt när ingenjörskompetens tillförs mindre företag. Vi går nu vidare i nationell skala. Men det kräver även att industriforskningsinstituten ökar sin kapacitet. Tillskottet för detta i den senaste forskningspropositionen var alltför litet och bör utökas.

Många av våra medlemmar får ofta smarta idéer till nya produkter eller tjänster i sitt dagliga värv, men de ligger ibland utanför företagets kärnverksamhet. Vi har kartlagt hindren för att ta idé till verklighet. Det visar att trygghetssystemen behöver moderniseras och finansieringen utvecklas. Vi delar gärna med oss av våra förslag, men här måste politiken ta ett samlat grepp.

Du är inte längre delaktig i lönebildningen men du känner väl till att en del av svårigheterna att rekrytera spetskompetens handlar om lön. I dag ser vi hur många ingenjörer väljer andra och mer lönsamma karriärer än inom utvecklingsarbeten. Du ska självklart inte lägga dig i dagens förhandlingar, men på ett övergripande plan är detta en avgörande fråga om Sverige ska inta första platsen i innovationskraft.

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer

Mer om: Debatt Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt