Opinion

MSB: ”Ansvaret ska ligga hos organisationerna”

Foto: IBL, Thomas Henrikson
Åke Holmgren, chef för Avdelningen för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Foto: Thomas Henrikson

REPLIK. Alla aktörer i samhället måste prioritera cybersäkerheten men att analysera riskerna ska organisationerna själva göra, svarar Åke Holmgren, chef för cybersäkerhet på MSB.

NIS- direktivet, Network Information Security, innebär att fler organisationer inom både offentlig och privat sektor får krav på sig vad gäller informationssäkerhet, incidentrapportering och tillsyn. Varje organisation känner sin egen informationshantering bäst och det är där riskanalysen ska ske.

Som Carl-Johan Bostorp uppmärksammar i sin debattartikel i Ny Teknik den 3 juli har MSB skickat kommande NIS-föreskrifter på remiss. De är en del i att genomföra NIS-direktivet i svensk rätt och har tagits fram i nära dialog med tillsynsmyndigheterna. Föreskrifterna rör identifiering av samhällsviktiga tjänster, informationssäkerhet för leverantörer av samhällsviktiga tjänster och incidentrapportering.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här