Opinion

”Moderaterna vill finansiera nytt cyberförvarscampus”

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson. Foto: Axel Adolfsson

DEBATT. Moderaterna vill i praktisk handling bidra till att få ett nationellt cyberförsvarscampus på plats. Vi skjuter till 25 miljoner per år i två år, sammanlagt 50 miljoner, som startplatta och vi är sedan beredda att delfinansiera campuset när det väl är etablerat, skriver Pål Jonson (M).

En stärkt svensk cybersäkerhet är en central prioritering för Moderaterna de kommande åren. Vi går därför i dag fram med att vi vill ge finansiering till det cyberförsvarscampus som nu är under planering i Sverige. Campuset kommer att innebära en betydande förstärkning av kompetensförsörjningen av cybersäkerhetsexperter. Det är en helt nödvändig förutsättning möta den efterfrågan som finns i både civil och militär verksamhet.

Idén om ett svenskt cyberförsvarscampus presenterades för cirka ett år sedan av Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Försvarsmakten och det statliga forskningsinstitutet Rise. Mycket har hänt sedan dess och arbetet har kommit en bra bit på vägen. En planeringsgrupp med sju aktörer från både offentlig och privat sektor har bildats och en förstudie kring hur ett cyberförsvarscampus skulle kunna vara organiserat och finansieras håller på att tas fram.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här