Opinion

”KD lämnar walkover i fighten mot det fossila”

Emma Wiesner, ledamot EU-parlamentet, Centerpartiet. Foto: Centerpartiet

REPLIK. Kristdemokraterna lyckas återigen få energidebatten att ensidigt fokusera på kärnkraft i stället för den avgörande striden om energisystemet, nämligen att fasa ut den fossila naturgasen – eller inte, skriver Emma Wiesner (C), EU-parlementariker.

Det är ett högt politiskt spel som Sara Skyttedal spelar i sin debattartikel då hon med hjälp av kärnkraften blandar ihop korten för att styra bort allmänhetens blickar från vad som är riktigt upprörande, nämligen att Kristdemokraterna inte vill stoppa att statliga pengar går till fossil naturgas.

Centerpartiet prioriterar klimatomställningen så att Europa ska minska utsläppen. Något som senast tog sig uttryck när EU-parlamentet förra veckan röstade igenom sitt förslag till Europas vätgasstrategi. Vätgasen är ett viktigt verktyg i Europas energiomställning. Dess mörka baksida är dock att 95 procent av gasen i dag fortfarande är fossil. Det är viktigt att inte luras av tomma gröna löften från Europas populister, som KD verkar ha gjort, och därför understryka att vätgasproduktionen ska ske med hjälp av fossilfria resurser och grön el.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här