”KD lämnar walkover i fighten mot det fossila”

2021-05-27 14:40  
Emma Wiesner, ledamot EU-parlamentet, Centerpartiet. Foto: Centerpartiet

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Kristdemokraterna lyckas återigen få energidebatten att ensidigt fokusera på kärnkraft i stället för den avgörande striden om energisystemet, nämligen att fasa ut den fossila naturgasen – eller inte, skriver Emma Wiesner (C), EU-parlementariker.

Det är ett högt politiskt spel som Sara Skyttedal spelar i sin debattartikel då hon med hjälp av kärnkraften blandar ihop korten för att styra bort allmänhetens blickar från vad som är riktigt upprörande, nämligen att Kristdemokraterna inte vill stoppa att statliga pengar går till fossil naturgas.

Läs mer: ”Motstånd mot kärnkraft tycks vara viktigare än att minska utsläppen”

Centerpartiet prioriterar klimatomställningen så att Europa ska minska utsläppen. Något som senast tog sig uttryck när EU-parlamentet förra veckan röstade igenom sitt förslag till Europas vätgasstrategi. Vätgasen är ett viktigt verktyg i Europas energiomställning. Dess mörka baksida är dock att 95 procent av gasen i dag fortfarande är fossil. Det är viktigt att inte luras av tomma gröna löften från Europas populister, som KD verkar ha gjort, och därför understryka att vätgasproduktionen ska ske med hjälp av fossilfria resurser och grön el.

Att hävda att Centerpartiet vill likställa kärnkraft med fossilt är endera okunnigt eller rakt igenom oärligt. Ingenstans finns något sådant politiskt förslag presenterat. Däremot välkomnar vi stolt att en större del av vätgasen produceras av el i stället för naturgas. Hur denna el sedan ska produceras ska avgöras, precis som i dag, på Europas elmarknad under fri konkurrens mellan olika energislag.

Kristdemokraterna går däremot rakt in i fossilindustrins fälla. Det som kallas ”low-carbon gas” som KD och deras partigrupp stöttar, inrymmer nämligen både vätgas producerad av kärnkraft men också fossil gas. Precis som i den svenska energidebatten ifrågasätter Centerpartiet vilka energislag som ska få statliga stöd för utbyggnad. Vi föreslog därför att EU skulle införa ett stopp-datum för statliga medel till fossil vätgas. Vi beklagar att dock att varken KD, M eller S anser att ett stopp-datum för att finansiera det fossila är något som Europa behöver.

KD lämnar walk-over i fighten mot det fossila och vill genom sin politik att EU-länderna ska fortsätta ösa skattekronor på fossil gas. Samtidigt som de stolt står vid sidolinjen och apart markerar att de visst kämpar för kärnkraft, för alla som vill höra. Nu riskerar Europas skattebetalare med hjälp av Skyttedal och Kristdemokraterna spela den smutsiga fossila industrin rakt i händerna.

 

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker

 

Mer om: Debatt Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt