Opinion

”Grova övertolkningar om berggrunden i Forsmark”

1:a ordningens skjuvzoner och höjnings-, sänknings-, och jordskalvszoner zoner från [3]. Mörkgrå – Nordamerikanska litosfärplattan, ljusgrå – Eurasiska litosfärplattan. Gränsen mellan dessa är den Mittatlantiska spridningszonen. De skjuvzoner som segmenterar litosfären i Skandiavien: 1 – den sydligaste 1:a ordningens skjuvzon, 2 Singözonen, 3 – 1:a ordningens skjuvzon i norra Sverige.
Singö 1:a ordningens skjuvzon i NO Uppland från [4]. N – norra, S – södra begränsningen av Singözonen. 1 - Forsmarks kärnkraftverk, 2 - lager för lågaktivt avfall, 3 - förslag till lager för högaktivt avfall. J - Jotninsk sandstensgraben, F -  Forsmarkszonen med forsmarkslinsen (grå), >200 m Ålandslandsdjupet där det är över 200 m djupt.
Forsmarkszonen och Forsmarkslinsen i topografiska kartan från [3]. Röda taggar anger sänkt block. Siffror anger ungefärlig sänkning i meter.

DEBATT. Herbert Henkel gör grova övertolkningar av viktiga geofysiska data och visar på bristande förståelse av geometriska förhållanden. Vidare efterlyser han mätningar av pågående deformationer och tycks inte känna till det nätverk av GPS-stationer som varit aktivt i Forsmark sedan 2005. Vi deltar gärna i initierade debatter i en viktig fråga, som rör många framtida generationer, men då baserade på fakta snarare än på svepande formuleringar, skriver Raymond Munier, chefsgeolog, SKB samt Michael Stephens, 1:e statsgeolog, SGU.

Herbert Henkel hävdar i Ny Teknik den 19 april att SKB, avsiktligt eller av ren okunskap, ämnar lokalisera slutförvaret till en av de största, aktiva deformationszonerna i Sverige och att berggrunden vid Forsmark inte är säkert för ett slutförvar. Vi menar att Henkels argumentation baseras på en bristande förståelse för de geologiska processer som har påverkat denna region under nästan 1 900 miljoner år, en felaktig tolkning av geofysiska data och en otillräcklig kunskap om SKBs forskningsarbete.

Om storskalig tektonik: Samtliga skjuvzoner, oavsett s.k. ”ordning”, innehåller partier inom vilka deformationen koncentrerats, och motståndskraftigare partier i form av linser vilka är mindre påverkade av deformationen. Skjuvzoner kan vara mycket långlivade men typen och storleken på förskjutningar utmed en skjuvzon varierar under den geologiska utvecklingen. Rörelser inom det breda deformationsbälte som Henkel refererar till, vilket omfattar såväl Singözonen, Forsmarkszonen som Forsmarkslinsen, började för ca 1870 miljoner år sedan. De gnejsiga bergarter som nu utgör ytberggrunden i Forsmark var vid denna tidpunkt belägna på ett djup av ca 15-20 km i jordskorpan där rådande temperatur var nära smältpunkten. Deformationsbältet var mycket aktivt i tidsintervallet 1870 till 1800 miljoner år sedan och berggrunden var belägen utefter en storskalig, f.d. plattgräns och lyftes successivt upp till högre nivåer i den dåvarande jordskorpan [1; 2; 3; 4; 5].

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här