Opinion

”Debatten om slutförvaret bör handla om de tekniska kraven – inte mellanlager”

Kopparkapsel samt insats av järn som ska användas i slutförvar av använt kärnbränsle. Bild från utställning vid Olkiluoto kärnkraftverk i Finland. Foto: Anna Orring

DEBATT. En fungerande lösning till det utbrända kärnbränslet förhindras av den polarisering som finns i frågan om slutförvaret, skriver Torbjörn Åkermark.

Det har nyligen varit en omfattande debatt angående slutförvaret enligt KBS-3 metoden som Svensk Kärnbränslehantering (SKB) vill bygga i Forsmark. SKB, kärnkraftsindustrin, och politiker har velat koppla frågan om slutförvar av det utbrända kärnbränslet till det nödvändiga beslutet att bygga ut mellanlagret Clab.

Om man i dag skulle godkänna ansökan om slutförvar som finns inlämnad till regeringen kommer vi i vilket fall kunna deponera avfall där först om 10 år. Det betyder att vi behöver ett fungerande mellanlager åtminstone fram till år 2031. Eftersom vi vet att det existerande mellanlagret kommer bli fullt redan 2024, är ett beslut om dess utbyggnad nödvändigt och oberoende av beslutet angående slutförvaret.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här