NYTT FRÅN NY TEKNIK

Startupbolag: ”Tack vare 33-listan når vi ut” • Innovation Day 2024 

Innovation Day 2024. Dmitry Suyatin, Alix Labs, Lars Tilly, Nordamps och Vanja Samuelsson, Qoitech på scen tillsammans med Helena Wiktelius, eventansvarig på Ny Teknik Group.

När Ideon Science Park i Lund arrangerade sin årliga Innovation Day var det fokus på cybersäkerhet och startupresan. Tre Lundabolag som har varit med på Ny Tekniks 33-listan fanns på scenen: Alix Labs, Nordamps och Qoitech.

Publicerad Senast uppdaterad

Innovation Day, som arrangerades 23 maj, är tänkt att hylla och lyfta skånska innovationer. 

Ny Teknik medverkade på innovationsdagen med en programpunkt om 33-listan, Ny Tekniks startuplista. Medverkan var ett stopp på turnén för 33-listan runt om i Sverige under våren 2024. Ny Teknik har sedan 2008 årligen utsett Sveriges bästa unga teknikbolag och samlat dem på 33-listan. 

Det är mycket som bubblar i regionen, enligt Lotta Wessfeldt, vice vd på Ideon Science Park som stod bakom arrangemanget.

– Skåne har en ganska tung leverans till 33-listan, det är vi väldigt stolta över. Den här dagen handlar om att hylla skånska innovationer och där är 33-listan viktig för att skapa uppmärksamhet kring bolagen. Sverige är ett litet men innovationsstarkt land. Men vi har svårare att kommersialisera våra innovationer. Därför är listan så viktig eftersom den hjälper företagen att nå ut, sa Lotta Wessfeldt. 

Ideon Science Park är en vetenskapspark i Lund som drivs och sponsras av Wihlborgs Fastigheter AB, Lunds universitet och Lunds kommun.

It-säkerhet i ett tidigt skede

Under Innovation Day fick de över 200 besökarna ta del av föreläsningar och diskussioner om cybersäkerhet. Hur kan proaktiva åtgärder och den mänskliga faktorn samverka? Vad är “next big thing” inom cybersäkerhet och hur går det egentligen till när en dator blir hackad?

– Vi fokuserar alltid på att säkra de startupbolag vi jobbar med i ett tidigt skede. Om de inte är säkrade i ett tidigt skede, tappar de kunder längre fram. Vi pratar ofta om hållbarhet, vilket är viktigt. Men säkerhetsfrågan är också otroligt viktig i ett större perspektiv, säger Lotta Wessfeldt.

Alix Labs: Når ut tack vare 33-listan

Med på eventet fanns tre av förra årets 33-listeföretag som i en paneldiskussion delade med sig av erfarenheter och tankar om utmaningar och möjligheter. 

Dmitry Suyatin, teknikchef och medgrundare av Alix Labs, var en av dem som deltog. Alix Labs utvecklar teknik för att klyva transistorer i syfte att göra den kostsamma och energikrävande tillverkningen billigare. Under 2023 har bolaget tagit in 50 miljoner kronor som ska bekosta testproduktion.

– Mycket har hänt sedan förra året. Vi är mycket glada över att Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet har beviljat en registreringscertifiering för varumärket APS, (Atomic Layer Etching Pitch Splitting). Det är en revolutionerande process som syftar till att möjliggöra för halvledarindustrin att producera framtidens chip till lägre kostnad och med lägre energiförbrukning. Vi har också lyckats nå några tekniska milstolpar, vilket känns spännande, säger Dmitry Suyatin.

Dmitry Suyatin menar att företag som hans inte skulle existera om det inte vore för den samverkanskedja, med olika typer av aktörer, som hjälper till på vägen. Där blir 33-listan kittet som håller ihop allt. 

– Företag som vårt skulle inte existera utan detta ekosystem, så det är absolut en nyckel till framgång. Den är viktig för att uppmärksamma det vi gör och tack vare 33-listan kan vi nå ut, vilket är avgörande, säger han.

 

Dmitry Suyatin, teknikchef och medgrundare av Alix Labs

Nordamps: Viktigt nå investerare

Han får medhåll av Lars Tilly, vd för Nordamps, som också var med på 2023 års upplaga av 33-listan. Nordamps tillverkar en ny typ av ultrasnabba transistorer bestående av nanotrådar som skapar blixtsnabba datahastigheter som gör smarta städer, smarta industrier och autonoma transporter möjliga.

Precis som Dmitry Suyatin lyfter Lars Tilly vikten av att lyckas nå ut, gärna till investerare utanför Sveriges gränser.

– Det är utmanande och en balansgång. För vi måste prata med potentiella och existerande kunder innan man gör stora satsningar. Så vi är säkra på att kunderna vill ha det vi tillverkar, förklarar han. 

Lars Tilly, vd Nordamps.

Sedan finalen i december 2023 har Nordamps anställt nya talanger inom både tillverkning och affärsutveckling.

– Vi har även skickat vår första faktura, säger Lars Tilly med ett stort leeende. 

Men vad betyder en plats på 33-listan inom hans bransch? Förutom att synas menar Tilly att 33-listan är ett kvitto på att det man skapar är relevant för den breda massan.

– Det är en bekräftelse på att vi är på rätt spår. Det vi sysslar med är inte busenkelt, då är listan ett bra sätt att kommunicera det vi gör, säger han.

Qoitech: 33-listan perfekt forum att synas i

Panelens tredje medverkande var hård- och mjukvaruföretaget Qoitech, som hjälper företag att hålla koll på energiförbrukningen i batteridriven elektronik. Idén uppstod då Qoitechs vd Vanja Samuelssons jobbade på Sony Mobile och ville ta reda på hur mycket energi en produkt faktiskt förbrukar. Bolaget har nått en internationell marknad med försäljning i över 65 länder.

– Vi har legat på 33-listan två gånger tidigare och precis nominerat oss till en tredje omgång! För oss har det gett mycket med tanke på att våra kunder är utvecklare, ingenjörer och produktägare. Det är ett perfekt forum att synas i, både rekryterings- och kundmässigt, säger Vanja Samuelsson. 

Vanja Samuelsson, vd och grundare, Qoitech.

När man driver ett innovationsbolag är det skönt att slippa tänka på allt som inte har med utvecklingen av produkten att göra. Därför är Skandia partner till 33-listan.

– Där kan vi verkligen göra en insats genom att hjälpa entreprenörerna till en bra start och att komma framåt. Så de behöver inte oroa sig över om något går snett på vägen. Till exempel vid sjukdom eller om någon råkar ut för en olycka, säger Linus Mattson, företagsrådgivare på Skandia.

– Som entreprenör ska du ta risker i affärsverksamheten, inte i ditt privatliv.

Träff för alla 33-bolag från 2028 och framåt

Nästa aktivitet för bolagen på 33-listan blir eventet Unicorn Reunion i september. Då bjuds alla alumnibolagen från 33-listan sedan starten 2008 in till en dag med kunskapsutbyte och nätverksbyggande. 

Tanken är att ge tillväxtföretag och entreprenörer som har deltagit på 33-listan möjlighet att återförenas och nätverka för framtida samarbeten och affärer.

FAKTA

Frågor och svar om 33-listan

Ny Teknik har presenterat 33-listan varje år sedan 2008. Här samlar Ny Teknik landets 33 mest innovativa och lovande unga teknikstartups.

Vilka krav måste 33-bolagen uppfylla?

• Företaget är baserat på en egenutvecklad innovation.

• Företaget är max sju år.

• Företaget är ej noterat på någon handelsplats.

• Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företag ska ha en affärspotential och en potential att förändra sin bransch. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

Hur utses de 33 bolagen?

Ny Tekniks redaktion utser bolagen på 33-listan utifrån företagens egna uppgifter, offentliga uppgifter och eknomiska rapporter, intervjuer med företagen, med forskare och ibland med kunder. Nomineringen är öppen för alla. Redaktionen väljer också själv ut bolag att ta med i urvalsprocessen.

Får de 33 vinnarna något pris?

33-listan rangordnar inte bolagen på listan, utan alla är vinnare. Det delas inte ut något pris förutom äran.