NYTT FRÅN NY TEKNIK

Go West samlade startups och investerare – 33-listan i fokus

Helena Wiktelius, eventansvarig Ny Teknik på Go Wests huvudscen med Sam Issa från Nano Textile Solutions, Maria-Lina Hedlund från Modvion och Christoffer Levandowski från Heart Aerospace.

För tredje året i rad samlades startups, scaleups och investerare från både Sverige och Europa för Go West, ett av Nordens ledande venture capital-forum. Ny Teknik fanns på plats i form av partner och för att officiellt öppna för nomineringar till 33-listan 2024.

Publicerad Uppdaterad

Nominera till 33-listan 2024 direkt här

Go West arrangerades under två dagar, 7 och 8 februari, i Eriksbergshallen i Göteborg, för bolag i pre-seed till serie A-stadiet.

– Syftet med Go West är att skapa en plattform där startups och investerare kan hitta varandra och knyta kontakter. Vi har organiserat 15-minuters speed dating-möten där bolag och investerare kan pitcha sina idéer och utforska potentiella samarbeten. Hittills har över 1 400 möten bokats och genomförts under eventet. Vi har också en stark närvaro av internationella investerare, med nästan 230 deltagare från diverse investerarkonstellationer, inklusive affärsänglar, venture capital-bolag, family offices och nätverk, säger Sofia Hjelmberg, eventchef för Go West och investerarrelationer på GU Ventures och fortsätter:

– För första gången i år har vi två scener: en huvudscen och en pitchscen där startups kan presentera sina idéer. Vi hade en initial prognos på 800 deltagare, men vi har nu över 900 personer på plats.

Deeptech i fokus på Go West 2024

Med deeptech som tema för årets Go West lyftes bland annat potentialen hos innovativa lösningar för att bekämpa klimatförändringar och skapa hållbara material. Under torsdagen inledde Ny Teknik Go Wests scenprogram med en presentation av 33-listan. Chefredaktör Thomas Peterssohn och eventansvariga Helena Wiktelius talade om listans bakgrund och de unika möjligheter den har för framtidens svenska teknikbolag. 

Presentationen kompletterades av vittnesmål från personer på tre bolag på 2023 års 33-lista: Maria-Lina Hedlund från Modvion, Christoffer Levandowski från Heart Aerospace och Sam Issa från Nano Textile Solutions.

Helena Wiktelius, eventansvarig Ny Teknik på Go Wests huvudscen med Sam Issa från Nano Textile Solutions, Maria-Lina Hedlund från Modvion och Christoffer Levandowski från Heart Aerospace.

Modvion har funnits med på 33-listan tre gånger. De förändrar vindkraftsindustrin med sina torn i laminerat trä. De modulära tornen möjliggör smidig transport på allmänna vägar, vilket underlättar konstruktionen av högre torn till lägre kostnad. Dessutom lagrar trätornen den koldioxid som träden absorberat under sin livstid, vilket bidrar till klimatneutral vindkraftsproduktion, enligt bolaget. Nu tittar bolaget framåt.

Maria-Lina Hedlund, finanschef Modvion.

– Nästa steg för Modvion är att skala upp produktionen till 6 MW-tornen, som är den aktuella standarden i Sverige, Europa och USA. Vi förbereder nu allt för att kunna trycka på knappen och starta byggnationen av den första volymproduktionstorheten. Vi har allt på plats för att skala upp produkten och letar nu efter partners som vill vara en del av vår resa, för att få det att hända, säger Maria-Lina Hedlund, finanschef på Modvion.



Ny Teknik och 33-listan på turné genom Sverige

Go West är det första av fem event som Ny Teknik och 33-listan deltar i under året.

– Vi vill visa upp oss ute i landet för det är ute i stugorna och garagen som idéerna och innovationerna föds. Go West är första stoppet. Under våren besöker vi sedan Luleå, Lund, Norrköping och avslutar i Karlstad. Syftet med turnén är att hitta de bästa teknikstartupsen från hela landet och att hjälpa bolagen på 33-listan att lösa sina tre gemensamma utmaningar – att få in kapital, rekrytera nya anställda och hitta rätt partners, säger Helena Wiktelius, eventansvarig på Ny Teknik.

Ny Teknik har flera strategiska partner som finns med för att stötta bolagen som kvalar in på 33-listan. På plats på Go West fanns Skandia och Teknikföretagen samt en ny partner för i år, teknikhubben och plattformen Plug and Play som hjälper startups att accelerera och hitta globala kunder.

– Vi har ett nätverk av 50 kontor runt om i världen och kopplar ihop startups med stora företag som Coca-Cola, Mercedes och Volvo. Vi är nya i Sverige och vill samarbeta med befintliga initiativ som 33-listan och Go West. Vi tror att vi kan bidra med globalt kapital och kunder till svenska startups. Vår vision är att vara en nyckel utåt för svenska startups och hjälpa dem att nå sin fulla potential, säger Christian Johansson, chef för Plug and Play Sverige.

33-listan: En språngbräda för Sveriges mest lovande startups

Under torsdagen avslutades Go West med en paneldiskussion under namnet "Ny Teknik möter Västsveriges entreprenörer inför 33-listan". Helena Wiktelius från Ny Teknik och Jonas Sandwall från Chalmers Ventures ledde en panel med fokus på Västsveriges entreprenörskap och kopplingen till 33-listan. 

Med på scen fanns bland annat Johanna Gillberg från Helios Innovations, en Halmstad-baserad startup som har utvecklat en teknik för att rena flytande processavfall från industrin och som var med på 33-listan första gången 2023.

– Att hamna på 33-listan har gjort enorm skillnad för oss. Det bevisar att vi har något unikt och har satt oss på kartan. Listan lockar fler investerare och etablerade bolag, vilket bekräftar att listan över Sveriges hetaste startups fungerar.

Helena Wiktelius, Josefine Lundqvist från Skandia och Susanna Bestelid från Teknikföretagen.

Med det var årets upplaga av Go West över och nomineringen till 33-listan 2024 officiellt öppnad. Ny Teknik strävar efter att locka ännu fler nomineringar från startups för hitta de bästa bolagen från hela Sverige.

– Attraktionskraften för att hitta både medarbetare, partners och investerare är enorm. Vi väljer noggrant ut vilka event vi deltar i för att inte bara nå framtidens teknikstartups, utan också företag och investerare som vill samarbeta med den här typen av bolag. En entreprenör måste tänka lite som en världsmästare. Att ha rätt nätverk runt sig, att synas i media, att få med rätt investerare och hitta rätt första pilotkund. En världsmästare bygger ett världsmästarnätverk runt sig. Det måste startups göra och det måste vi också göra. Vi vill hitta fler samarbeten till 33-listan som kan göra skillnad för de här startupbolagen, säger Helena Wiktelius.