33-LISTAN

Finalfest för 33 bolag som vill förändra världen – ”Jag blir hoppfull”

Finaleventet hölls på Clarion Hotel Stockholm och leddes av Helena Wiktelius, eventansvarig på Ny Teknik Group.

BILDEXTRA. Unga teknikbolag, stora teknikaktörer, representanter för startup-Sverige och investerare möttes när Ny Teknik arrangerade finalevent för 33-listan 2023. Det blev en mingelfest där bolagen på 33-listan 2023 fick glänsa extra mycket.

Publicerad Uppdaterad

Ny Teknik har varje år sedan 2008 presenterat en startuplista där vi utser Sveriges 33 främsta och mest lovande unga teknikbolag. Idén är att sätta fokus på teknisk innovationskraft i Sverige – och ge alla läsare en chans att få koll på framtidens teknikstjärnor i ett tidigt skede. 

Årets lista presenterades i november, och den 6 december var det dags för finalevent. Under en eftermiddag och kväll samlades drygt 350 personer för att hylla årets vinnare. 

Finaleventet för 33-listan.
Jonas Nyvang från Stilride, som är med på 33-listan för andra året i rad.
Josefin Larsson, medgrundare för Reselo.
Anders Thoresson, teknikjournalist, har lett arbetet i 33-listans jury.
En tredjedel av 33-bolagen på årets lista.

Vi fångade fyra av nykomlingarna på listan. Helios Innovations från Halmstad har en teknik för att rena flytande processavfall från industrin. Johanna Gillberg är medgrundare och operativ chef. 

Hur har det varit att komma med på 33-listan? 

FAKTA

Det här är 33-listan

Listan samlar årligen sedan 2008 Sveriges bästa unga teknikbolag. 

Kriterier: 

• Företaget är baserat på en egenutvecklad innovation.

• Företaget är max sju år.

• Företaget är ej noterat på någon handelsplats.

• Ett företag får vara med på listan max tre gånger. 

Listan görs av Ny Tekniks redaktion och är helt oberoende. 

– Att bara få uppmärksamheten och kontakterna som man får på det här eventet. Det är verkligen jättekul. Att få vara med på samma lista som så stora namn, Air Forestry till exempel, är helt fantastiskt. 

Hur känns det att vara i detta sammanhang med så olika startups? 

– Vi är i helt olika branscher många av oss, men vi har ändå liknande utmaningar. Man kan lära sig mycket från ett bolag som jobbar i en annan bransch och applicera på sin egen. 

Vad är det viktigaste för er nu? 

– Viktigaste nu är att vi börjar rulla ut anläggningar. Vi har satt tekniken, precis stängt vår andra runda förra veckan bara, så nu är det bara dags att bygga och få ut anläggningar 

Enduce från Umeå utvecklar duschgolvbrunnar med värmeväxlare för att återvinna energi. Aleksander Teir är marknadsutvecklare och teknisk säljare. 

Hur har det varit att komma med på 33-listan? 

– För oss är det jättestort. Vi har en teknisk bakgrund i bolaget. Jag har jobbat i teknisk försäljning i nästan 15 år och det finns två tidningar som jag läser – Ny Teknik och Dagens Industri. För mig personligen är det hedrande att vi lyckats ta oss hit. 

Hur känns det att vara i detta sammanhang när ni får möta och se alla andra bolag? 

– Det som är lite speciellt är att det är så stora skillnader på var bolagen är och vilka investeringar man fått in. Det går från smått till investeringar på 200-300 miljoner. Man blir väldigt inspirerad när man ser vart det kan ta vägen, säger Aleksander Teir. 

Gustav Nord, Gustav Svenson och Thomas Holmberg från Enduce.
Cemvision, nykomlingar på 33-listan 2023.
Edward Murray, grundare och vd, Greeniron.
Henrik Brygg, Robert Håkland och Joel Norberg från sprängmedelsstartupen Hypex Bio.
Nordamps från Lund är med på listan för andra året i rad.
Konstgödselföretaget Nitrocapt är med på 33-listan för andra året i rad.
Per Sigurdson, Aleksandar Filipov och Carin Lagerstedt från Remotive Labs.
Rocksigma från Luleå.
Maria-Lena Hedlund från Modvion, som är med tredje årets på listan, vilket är max antal år det går att vara med på 33-listan.
Reza Jafari Jam och Sara Karkhaneh från Alix Labs.
Blue Ocean Closures från Karlstad, med fabrik i Säffle, är första företaget från Värmland att komma med på 33-listan sedan starten 2008.

UGLK Sciences är ett av flera medtechbolag på listan i år. Lundabolagets teknik ska göra det möjligt att fler njurar från avlidna kan transplanteras. De får ofta reaktioner på sin teknik som är känslomässiga – många har en personlig relation till behovet av njurtransplantationer, berättar Ludvig Sjöberg, vd. 

– Nästa stora grej för oss är att visa att det här fungerar på mänskliga njurar.

Ni är i början av er bana. Betyder det något att vara med i ett sådant här sammanhang, på en startuplista som 33-listan? 

– Hur fantastiska vi än tycker att vi är kan vi inte göra en sådan här sak själva, få den här exponeringen och kontakterna – det öppnar många möjligheter. Det som förenar oss bolag på listan är att allt är oerhört nytt, och oerhört osäkert, säger Ludvig Sjöberg. 

Cemvision, startat i Kalmartrakten, utvecklar en cementersättare utan koldioxidutsläpp. Första demoproduktionen inleddes i november. Bolaget har en unik situation då Bill Gates-fonden Breakthrough Energy Fellows finansierar mycket av verksamheten under två år.

På 33-listan i år är Cemvision ensamma om att ha sin hemvist i byggbranschen, men medgrundare och teknikchef Claes Kollberg känner släktskap över branscherna. 

– Det är roligt att blanda medtech, flera från skogsindustrin med oss som representerar byggmaterial. Det handlar om att kombinera innovationer med entreprenörskap för att attrahera investerare, säger Claes Kollberg. 

Caroline Walerud, investerare samt medgrundare till Air Forestry på 33-listan 2023.

En av talarna under finaleventet var investeraren Caroline Walerud, som också är medgrundare för ett av årets 33-bolag, Air Forestry. Hon är även medgrundare till ett tidigare 33-bolag, Volumental, och i portföljen hos familjeföretaget Walerud Ventures finns en rad bolag som tidigare varit med på listan. 

Vad är poängen med en startuplista som 33-listan, tycker du? 

– 33-listan hjälper investerare och samarbetspartner att hitta bolag som annars är utanför vår radar. 33-listan har bolag från olika delar av Sverige och olika branscher, det gör att vi kommer bort från flockbeteende, säger Caroline Walerud. 

Vad är det viktigaste som unga startups ska tänka på, oavsett bransch? 

– Allt handlar om att minimera risker, som första kunden, teamet, processen. Man ska tänka kritiskt på sin verksamhet och hitta vad de största riskerna är. 

Vad tycker du om bolagen på 33-listan i år? 

– Det är hoppfullt att vi har så många bolag i Sverige som jobbar för att lösa stora samhällsproblem. Jag blir hoppfull.