NYTT FRÅN NY TEKNIK
33-listan på turné – framtidens innovationer i norra Sverige
Ny Tekniks turné med 33-listan fortsätter genom Sverige och den här gången var det dags för Luleå och Arctic Business Talks. Teknikintresserade studenter tillika framtidens talanger blandades med tidigare 33-listanbolag för att inspireras av banbrytande innovationer och tända gnistan för nya entreprenörsdrivna idéer.
Det var ett snötäckt universitetsområde som stod värd för årets Arctic Business Talks. Tillsammans med Luleå tekniska universitet och Ny Teknik bjöd inkubatorn Arctic Business in investerare, studenter samt tidigare bolag på 33-listan för att skapa intresse kring startups och entreprenörskap i regionen och ge studenter och potentiella entreprenörer möjlighet att nätverka med investerare och erfarna bolagsbyggare.
Flasheye: 3d-lidar förenklar övervakning
Ett av bolagen på plats under Arctic Business Talks och som också fanns med på 2023 års 33-lista var Luleåbaserade Flasheye, vars mjukvara gör det enkelt att sätta upp övervakning med 3d-lidar.
– 3d-sensorer och lidarteknik har funnits länge men vår mjukvara gör det enkelt att använda tekniken som tidigare var komplicerad och kostsam, säger Ida Rehnström, vice vd på Flasheye.
Enligt Ida kan lidar liknas vid delfiners ekolod, där sensorer sänder ut laserstrålar för att reflekteras från objekt i omgivningen och skapa en detaljerad bild av deras konturer och avstånd. Lidarsensorer fungerar genom att kontinuerligt skanna omgivningen med laserstrålar, vanligtvis med en frekvens på 20 hertz. En teknik som gör det möjligt att skapa en digital tvilling av omgivningen i realtid.
Rocksigma: Mjukvara för jordskalvsövervakning i gruvor
Tillsammans med Flasheye tog också Emil Svanberg från Rocksigma plats på scen och delade deras resa. Bolagets teknik grundar sig i forskning från LKAB:s forskningsavdelning och Luleå tekniska universitet och utvecklar mjukvara för övervakning, analys och prognoser för jordskalv i underjordsgruvor.
– Gruvbrytning är nödvändigt för vår livsstil. Även som vi ställer om behöver vi mer mineraler. Det går inte att komma ifrån att även om vi blir bättre på att återvinna så kommer vi fortsätta bryta mineraler. Många underjordsgruvor fortsätter att bli djupare tack vare ny teknik som gör det ekonomiskt möjligt att bryta djupare. Men med ökat djup ökar också risken för allvarliga händelser, att det faller ut sten eller rasar in. Det är själva roten till det vi håller på med, berättar Emil Svanberg.
Både Flasheye och Rocksigma delade med sig av sina bästa tips för blivande startups. En gemensam nämnare var vikten av att ha ett starkt team omkring sig.
Framgångsrikt bolag från Arctic Business Incubator
Ny Tekniks eventansvariga Helena Wiktelius höll ihop programmet för dagen och Arctic Business vd Jens Lundmark tog plats på scenen tillsammans med det framgångsrika bolaget Behaviosec som en gång var en del av Arctic Business Incubator. Deras teknik identifierar användare genom att registrera hur vi använder digitala enheter såsom tangentbord, mus, mobil och appar.
Neil Costigan, före detta vd på Behaviosec, delade med sig av bolagets fascinerande resa. Från Norrbotten i Sverige har de vuxit till en ledande aktör inom ai-baserad användaridentifiering. Deras teknik används av en rad stora företag för att bekämpa bedrägerier, förbättra säkerheten och ge en mer personlig användarupplevelse. Som erfaren entreprenör hade Costigan många insikter att dela med sig av till de blivande startupsen.
– Först och främst, det är en gemensam resa för alla. Man kan tro att ens idé kan stå på egna ben och att man kan hoppa över vissa steg, men så är inte fallet. Alla startup-resor ser mer eller mindre likadana ut och alla behöver göra samma resa när det kommer till att söka kapital, bygga ett starkt team och skala upp verksamheten, säger Neil Costigan.
Bland åhörarna fanns många studenter som var nyfikna på att få höra om innovationerna som frambringats av alumner från Luleå tekniska universitet. En av dem var Syawal Abdul Rahman, som studerar ekonomiprogrammet vid LTU.
– Det är spännande att se den andra sidan, att få höra om början av ett företag och höra om processen med att samla in pengar, starta något nytt och kliva in i en helt ny värld. Vi är vana vid att höra om de stora etablerade företagen men nu får vi möjligheten att utforska den andra sidan av myntet och se hur dessa företag en gång började härifrån. Att få möta och lära känna människor som har startat sina egna resor är jätteinspirerande.
Olika roller krävs för att driva förändring
Ny Teknik har flera strategiska partner som finns med för att stötta bolagen som kvalar in på 33-listan. På plats under Arctic Business Talks fanns både Skandia och Teknikföretagen.
– För startups och mindre bolag är det vanligt att man är ett par delägare som startar tillsammans. När sedan tillväxten börjar är det värdefullt att ha stöd från någon som kan hjälpa med personal- och arbetsgivarfrågor. Där kommer vi in så att man som startup kan fokusera på det man är bäst på, säger Kent Berglund, Teknikföretagen och fortsätter:
– Det är alltid roligt att få vara med under sådana här dagar och möta potentiella företag och entreprenörer. Aktiviteter som fokuserar på framtida och nya 'Spotify-bolag' är avgörande för att dessa företag ska kunna utvecklas och växa i Sverige. Ny Teknik och 33-listan spelar en viktig roll i detta.
Med det avslutades årets Arctic Business Talks. Ny Teknik fortsätter nu turnén för att locka ännu fler nomineringar från startups för att hitta de bästa bolagen från hela Sverige.
– Det är fantastiskt att se Emil från Rocksigma och Ida från Flasheye stå här och prata inför människor och bänkrader där de själva satt en gång i tiden. Det räcker med bara en person kliver ur härifrån med en vilja att göra skillnad för att göra den här dagen värd allt. Vi har gott om idéer, men vi behöver ännu fler som hoppar in och driver dem. Det tror jag är en brist. Det är spännande att prata med ingenjörer och forskare om innovation, men vi behöver även ekonomer och aktiesparare. Utan försäljning blir det inte mycket innovationer. Det behövs olika roller för att driva förändring. Emil började som programmerare och är nu vd för Rocksigma. Det finns många karriärvägar i tidiga startups, avslutar Jens Lundström, vd på Arctic Business.